В близо половината български училища учат руски

Новините

15-11-2015, 09:55

Снимка:

СОК "Камчия"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Езикът се нарежда на второ място по популярност след английския в системата на средното образование

Руският език се изучава в 1 149 от всички 2 700 български училища. Езикът на Пушкин усвояват 123 532 деца от общо 766 115 ученици в страната. Това нарежда руския на второ място по популярност след английския език в системата на средното образование, където се изучават над 15 езика. Данните бяха представени от зам.-министъра на образованието и науката на България Ваня Кастрева, която взе участие във Втората международна научно-практическа сесия "Руският език в глобалното образователно пространство".

Анализите на Министерството на образованието в последната година показват почти 6-процентен ръст в броя на учениците, които усвоят руски език, като тенденцията е за непрекъснато увеличаване. Най-много училища, в които се преподава руски има в Източна България, не изостават и големите областни центрове – София, Пловдив и Стара Загора.

Ваня Кастрева и нейният руски колега Вениамин Каганов, с участието на домакините в лицето на Станка Шопова, на Генералния консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук и представител на Посолството на Руската Федерация, проведоха дипломатически разговори във връзка с изпълнението на Протокола за сътрудничество в областта на образованието и популяризирането на руския език, който бе подписан преди година.

"Със задоволство отбелязахме, че сме реализирали всички набелязани през 2014 цели. Днес очертахме пред нас нови вектори за привличането на съмишленици", обобщи резултатите зам.-министър Каганов.

Основните направления, по които ще работят двете министерства през следващата година са свързани с повишаване на квалификацията на учителите, подготовка на млади преподаватели по руски език, обявяване на конкурси за български ученици, с награда - посещение в Русия.