Заблуждават ли етикетите на месни продукти?

Животът

14-11-2015, 09:44

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Влагането на ниско качествени обрезки се оказва друга честа практика, без това да е упоменато на етикетите

Доклад на Европейската асоциация на потребителите BEUC обобщава множество разкрития на потребителските организации в Европа относно подвеждаща информация по етикетите на месните продукти. Нарушенията са няколко основни типа:

Игри с думи - в много държави са установени продукти, които имитират известни специалитети, но всъщност представляват по-ниско качествени заместители.Грешни количества - множество примери показват съдържание на по-малко месо от обявеното. Това най-често се наблюдава при различни месни заготовки, като крокети, кюфтета и

Високо съдържание на вода - честа практика е, да се добавя вода, която не е означена на етикета. Хранителни добавки - съществуват множество практики, при които се влагат различни добавки в продукти означени като "традиционни" и следователно възприемани като чисти продукти от потребителите.

Машинно обезкостеното месо - влагането на ниско качествени обрезки се оказва друга честа практика, без това да е упоменато на етикетите. Подмяна на едно месо с друго - проучване във Великобритания разкрива, че 40% от изследваните агнешки храни за вкъщи са замърсени с други меса като говеждо и пилешко. Някои не съдържат дори един единствен грам агнешко.