102 жени подобряват живота си чрез изкуство

Животът

13-11-2015, 14:15

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те усвоиха умения, които им дават алтернативна възможност за трудова изява и допълнителен доход

102 трайно безработни, самотни майки и жени в социален риск се включиха в проект СИЛО за подкрепа подобряване възможностите за обучение на социално изключени групи, чрез използване на изкуства. Те усвоиха умения, които им дават алтернативна възможност за трудова изява и допълнителен доход. Жените увеличиха увереността си в собствените сили и създадоха нови приятелства. Всички бенефициенти получиха своите сертификати за валидиране на знанията.

На заключителна изложба по проекта асоциация "Да съхраним жената" събра различни форми на изкуство – фотография, арттерапия, тъкачество, художествени занаяти, моден дизайн и кулинарно изкуство. Показани бяха новите творби на жените от ЦСРИ "Импулс" в групата по арттерапия, също така и изложба от заснети фотоси на групата по фотография, включила се в проекта на тема "Виж Варна", в подкрепа на Варна младежка столица 2017г. Цветна, плодова и ароматна беше и кулинарната експозиция. Представени бяха и различни традиционни български занаяти, какъвто е тъкането и поанлас. Цветно изтъканите модели, нежните поанлас модели носеха българския отколешен дух на изложбата. Тя бе открита от ръководителя на проект SILO и председател на Асоциация "Да съхраним жената" д-р Йорданка Ненчева, по стар български обичай с менче вода и здравец.

Специален гост на изложбата бе продуцент и директор на филмова компания Stephane Leclercq, който изготвя и заснема филм за популяризиране методологията за обучение, чрез изкуство и на самия проект. Филмът ще звучи на всички европейски езици на организациите партньори от Англия, Испания, Гърция, Полша и България.