Варим ракия по нови правила

Парите

12-11-2015, 08:11

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За първите до 30 литра ракия годишно на семейство за лична консумация се плаща намален акциз наполовина - по 2,20 лева за литър

Депутатите приеха нови изисквания за казаните за домашна ракия. За малки обекти за дестилация вече ще се считат казани за ракия с обща вместимост до 500 литра, а не до 1000, както беше до момента. Парламентът прие на второ четене текстове от промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

В момента данъкът за малките обекти за дестилация е 550 лв. на хектолитър чист алкохол, а за останалите е 1100 лева. За първите до 30 литра ракия годишно на семейство за лична консумация се плаща намален акциз наполовина - по 2,20 лева за литър, обясниха депутати.

Не беше прието предложението на Иван Иванов от АБВ общата вместимост на малките обекти за дестилация да бъде 700 литра. Отхвърлено беше и предложението на Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт вместимостта да се запази както досега - 1000 литра, пише бТВ.

С един обикновен трик, с който се променя вместимостта, на практика се затварят над две трети от селските казани, защото по този начин те преминават на друг режим на работа, коментира пред журналисти Байрактаров. По думите му по този начин се създава корупционна среда по отношение и огромна част от хората ще започнат да варят домашната си ракия по дерета, по мазета.

За пореден път ставаме свидетели на данъчни закони, които са направени да оскубят и без това бедния човек, коментира Таско Ерменков "БСП лява България". Разбирам, че мнозинството отдясно е свикнало да пие уиски, но има хора, които предпочитат да пият ракия и това са бедните хора, посочи той. Като сме тръгнали така, дайте да въведем данък например за над 100 буркана туршия, предложи Ерменков.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова предположи, че зад тези сиромахомилски приказки отляво се крие лобито на нелегалните производители на ракия. По думите й казан от 1000 литра прилича повече на промишлено производство, отколкото за лична консумация.

Всички знаем, че така наречените ракиджийници със своите оборудвания и верига от ракиджийници са един от елементите на сивата икономика и на менте ракията, която се произвежда без акциз и без данъци, добави тя.

Ние сме лобисти на всички онези българи, които обичат домашна ракия, репликира я Таско Ерменков от левицата. Колегата му Димитър Горов отбеляза, че промените са в полза на големите производители на алкохол.

Емил Димитров от Патриотичния фронт посочи, че производството на грозде е 400 хиляди тона годишно, като половината отиват във винпромите, които внасят 185 хиляди лева в бюджета.

Той отбеляза, че има 8000 малки обекти за дестилация, от тях 2800 са регистрирани, а само 2000 твърдят, че работят, като приходите са от по 100 лева на обект. На ракията на човечеца на село и на моя казан никой не посяга, но нелегитимните частни винпроми да бъдат така добри да си платят, каза Димитров.