Проучването за нефт и газ в морето край Варна започва през 2016 г.

Парите

11-11-2015, 13:53

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Логистичните операции ще се осъществяват от пристанище Варна

Първият дълбоководен проучвателен сондаж за нефт и газ в блок "Хан Аспарух" край Варна ще започне през февруари 2016 г. Това стана ясно при представянето на проекта за дълбоководно проучване от ръководството на компанията "Тотал Е&П България". Проучванията ще се правят със сондажен кораб от последно поколение,  като ще бъде обхваната площ от 14 хил. кв. метра. Разчетите сочат, че компанията ще влага ежедневно между 700 хил. и един милион евро. До момента в Черно море са правени девет сондажа, като успешен е бил само един - в румънски води, стана ясно още по време на представянето.

"Проект като този е от особено значение за енергийната диверсификация в страната. Той ще донесе големи ползи за Варна и региона, тъй като логистичните операции ще се осъществяват от варненското пристанище. "Тотал" следва високи стандарти за опазване на здравето, безопасността и околната среда и ще използва най-модерни технологии в своите дейности в България", заяви Кзавие Фожрас, управител на компанията, която ще работи в партньорство с ОМВ и Репсол.

"Вярваме, че нашите усилия ще доведат до позитивни резултати за България", каза още Фожрас, който отправи покана към гражданите да посетят корпоративния щанд на "Тотал".

"Приветствам стъпването на "Тотал" на територията на Република България. Компанията има сключен договор с българското правителство. Надявам се да бъде открито находище на нефт и газ, което ще даде възможност на България да бъде една стъпка напред в енергийната си независимост от външни доставчици", заяви зам.-областният управител Цветомир Петров. Приветствия отправи и зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев, споредкогото проектът има потенциал да допринесе за развитието на Варна, региона и страната.

Корпоративният щанд на компанията ще бъде отворен за широката общественост до 18 ч. днес във Фестивален и конгресен център.