Варненци на протест срещу унищожаването на Пирин, Витоша и Рила

Животът

11-11-2015, 09:12

Снимка:

"За да остане природа"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В отговор на обезлесяването на 20 декара в парк Витоша

Варненски екозащитници ще протестират днес срещу унищожаването на трите най-ценни защитени територии – националните паркове Пирин и Рила и природен парк Витоша. Демонстрацията се организира от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", а освен във Варна протести ще има и в София, Пловдив, Русе и Перник.

Тя е в отговор на унищожаването на над 20 декара гора в парк Витоша през последните дни. Обезлесяването е констатирано при проверка на горски и други държавни служители, на която са присъствали природозащитници и представители на фирмата "Витоша ски", която държи лифтовете в планината. На мястото са били засадени фиданки, закупени с европейски средства, като от "За да остане природа в България" определят акцията като една от най-мащабните доброволчески инициативи за залесяване със смърч в местността Меча поляна.

Беззаконието се разпростира успоредно на писта "Витошко лале", с дължина около 400 метра и ширина около 50 м. Няма установени извършители, не са установени и собствениците на три строителни машини, които стоят на терен, заявяват екозащитниците, които са нарекли предстоящата демонстрация "Гражданите срещу мафията в Пирин, Витоша и Рила".

Основните им искания са за спиране на строежите на Витоша и Пирин, уволнение на директорите на природен парк Витоша и национален парк Пирин и другите виновни лица и връщане на новите проектопланове за управление на парковете за преработка. Държавата да актува всички строежи от концесията в национален парк Пирин като държавна собственост, настояват още организаторите на протеста, според които по този начин ще се спрат по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото. Във Варна недоволните ще се съберат в 18:30 часа пред общината.