България си е изхарчила бюджета още на 24 октомври

Парите

10-11-2015, 08:21

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Страната ни е сред държавите в ЕС с най-тежък бюджетен дефицит, като дори е по-зле от сочената за назидание Гърция

България е свършила парите си за 2015 г. още на 24 октомври и оттогава живее на кредит. Страната ни е сред държавите в ЕС с най-тежък бюджетен дефицит, като дори е по-зле от сочената за назидание Гърция. Това показват изчисленията на икономическия институт "Молинари". Френско-белгийският научен тръст е класирал 28-те членки на ЕС по бюджетна стабилност.

България е в най-лошата група заедно с Кипър, Португалия, Хърватия и Испания, които също като нас още през октомври са успели да похарчат приходите, планирани за цялата година.

Гърция е в малко по-добра кондиция, защото бюджетът й още не е излязъл на червено - това ще се случи на 21 ноември. В "ноемврийската" група са още 9 държави, сред които са Франция, Полша, Унгария, Италия. От снощи и Франция е част от същата компания, тъй като е похарчила своите 390 млрд. евро приходи за годината и ще утежни още повече дълга си от 2100 млрд. евро, отбелязва в. "Фигаро".

На другия полюс е "великолепната четворка" - Естония, Литва, Германия и Дания. Това са страните, които ще приключат 2015 г. с излишъци и теоретично ще могат да изразходват бюджетните си приходи за тази година през януари догодина.

На Дания например тазгодишните постъпления биха й стигнали до 12 януари 2016 г., на Германия - до 9 януари, на Естония - точно преди Йордановден. Към отличниците в ЕС може да бъде причислен и Люксембург, който ще изчерпи събраното в бюджета по Коледа.

България ще приключи поредна бюджетна година на червено - така е от 2009 т. насам. Проблемът е, че когато държавната машина излиза в преразход, се налага да взима заеми. Само допреди години държавният дълг бе под 18% от БВП, а вече се е устремил към 30-те процента.

Междувременно министърът на финансите Владислав Горанов предложи актуализация на плана за държавните финанси за 2015 г. Сега Народното събрание трябва да разреши на правителството да харчи с ускорени темпове. Това означава, че превишението на разходите над приходите ще е още по-голямо от планираното. МФ представи разчети за 3.3% дефицит спрямо БВП при планирани под 2 процента.