Реформаторите се разцепиха още преди клетвата в Съвета

Мисия Варна

09-11-2015, 10:08

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Чавдар Трифонов ще се закълне като независим съветник

Още преди съветниците да са положили клетва днес на първата сесия на местния парламент на Варна, реформаторите се разцепиха. Водачът на листата им Чавдар Трифонов обяви тази сутрин във Фейсбук, че ще се закълне като независим съветник. 

"Снощи се проведе първото заседание на групата съветници - "РБ и Народен съюз". Покрай няколкото рутинни точки в дневния ред се проявиха и дълбоки разломни линии:

Първата е отношението на групата към провелите се избори във Варна. Малцина сме тези, които смятаме, че изборите бяха тежко опорочени и манипулирани в ущърб на варненци.

Втората е решението относно избора на председател на ОС. Повечето от колегите в групата смятат, че трябва да подкрепим предложението на ГЕРБ за председател на ОС, без да знаем кой е, без да знаем какво мнозинство е договорено и без да е търсен контакт с нас от страна на водещата партия в съвета. Според тях тази подкрепа ще е знак към ГЕРБ, че групата иска да бъде част от мнозинството и отваря вратата за преговори в тази посока.

Третата е предложението на групата за заместник председател на ОС. С 4 гласа за Светлан Златев срещу 2 за Ивайло Митковски, г-н Златев от "Народен съюз" ще е предложението на групата за заместник председател на Съвета. Това категорично не отговаря нито на електоралната тежест на формациите, нито на волята на избирателите на коалицията и е също толкова подмяна на вота.

Има още няколко, върху които няма да се задълбочавам, свързани с "постове и позиции". Затова днес ще положа клетва като независим съветник, представляващ варненци и защитаващ техните интереси", съобщи Трифонов.

Заради слабия резултат на Чавдар Трифонов като кандидат за кмет, който е по-нисък от този на листата на реформатори и патриоти, колегите му искаха той да се откаже от мястото си, което да бъде заето от следващия - Любо Роев. Причина за разграничаването от Трифонов бе и заявката му за участие в искането за касиране на вота заедно с други неуспели кандидати за кметове, които са бивши министри от кабинета на Орешарски. След като Трифонов бе сложил подпис под жалбата от отбора на левите, няколко часа по-късно той го оттегли.