БХК оттегли номинацията на убиец след обществен натиск

Новините

07-11-2015, 09:15

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съжаляваме искрено, че с допускането на номинацията допринесохме за засилването на скръбта на роднините и приятелите на жертвата", написаха от комитета

След силен обществен натиск Българският хелзинкски комитет (БХК) обяви, че оттегля номинацията на австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на 20-годишния Андрей Монов, от наградите "Човек на годината". Номинацията обаче остава за Българско затворническо сдружение за реабилитация, съобщиха изрично от организацията.

Целта на наградите "Човек на годината" не е да провокират или създават конфликти, а напротив - да отбележат постиженията и работата на хора, които, защитавайки правата на човека допринасят за развитието на цялото ни общество", написаха вчера от БХК в нова позиция. Само ден по-рано БХК твърдяха, че номинацията на австралиеца, издигната от негова съгражданка, отговаря на критериите и е базирана на правозащитната му дейност като активист за правата на затворниците и приемането й по никакъв начин не е относимо към деянието, за което той е осъден. От комитета твърдяха и че автори на номинацията не са те, а тяхната роля била единствено да качват предложенията на сайта си. Реакцията на БХК още повече изостри общественото недоволство и дори имаше закани за масови шествия. Номинацията предизвика протест пред Българския хелзинкски комитет, организиран от приятели на убития Андрей Монов.

Вероятно и заради това БХК обяви ново становище и оттегли номинацията на Полфрийман. "Работата на всички тези хора не трябва да бъде пренебрегвана или омаловажавана, защото тя е важна, допринася за прогреса на обществото ни, за неговата сигурност и справедливост. Номинацията на Джок Полфрийман бе изцяло базирана на дейността му като активист за правата на затворниците и по никакъв начин нямаше за цел да оправдава престъплението му или да омаловажава живота на Андрей Монов. Съжаляваме искрено, че с допускането на номинацията допринесохме за засилването на скръбта на роднините и приятелите на жертвата", написаха от БХК вчера.