Условни присъди за контрабанда на цигари в големи размери

Украинците Богдан Креховецкий и Богдан Мартинюк трябва да платят глоби по 20 000 лева всеки

Окръжният съд във Варна наложи условни присъди на двамата украинци, задържани за контрабанда на цигари в големи размери. Наказанията са наложени по силата на постигнати споразумения. Разследването срещу Богдан Креховецкий и Богдан Мартинюк е осъществено за 48 часа, съобщиха от Окръжна прокуратура.

Двамата контрабандисти ще изтърпят три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок и ще платят глоби по 20 000 лева всеки. Контрабандните цигари и двата микробуса, където в специални тайници бяха укрити, се отнемат в полза на държавата.

Креховицкий е собственик на автомобил "Ивеко дейли", където при проверката на митнически служители в пристанище Варна-запад бяха открити недекларирани 14 384 кутии цигари на стойност 64 885 лева с дължим акциз в размер на 43 979 лева. Украинецът Мартинюк е собственик на другия автомобил – "Рено мастер", където в тайник бяха укрити 17 978 кутии цигари на стойност 88 220 лева с дължим акциз в размер на 56 606 лева.

Чужденците бяха привлечени като обвиняеми за квалифицирана контрабанда в големи размери заради чистото си съдебно минало, макар стойността да изпълва критериите за особено големи размери и особено тежък случай. В хода на разследването те се признаха за виновни. Одобрените от съда споразумения са окончателни, не подлежат на обжалване и са със статут на влязла в сила присъда.