НАП дари културни ценности на музея в Провадия

Животът

05-11-2015, 17:40

Снимка:

НАП-Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В колекцията на музея вече се намират сребърни, бронзови и медни монети от различни епохи

26 антични монети и други културни ценности предостави Националната агенция за приходите на Историческия музей в Провадия. Ценните антики са отнети от съда в полза на държавата от иманяри, които незаконно са търсили и държали археологически обекти.

В колекцията на музея вече се намират сребърни, бронзови и медни монети от различни епохи. Сред тях са бронзова монета на Лизимах /323-281 г. пр. н. е./ и монета на Одесос от III - II век пр. н. е., също изработена от бронз. Сребърна монета/денар/ и медна монета на Марцианополис/император Септимий Север/193-211 г. / могат да се видят от посетителите на музея.

Освен монетите, от отдел "Държавни вземания" при НАП - Варна са предоставили на музея праисторическо медно шило, фрагменти от бронзови луковични фибули, ползвани за безопасни игли за закопчаване на дрехи през III-IV век и средновековни стъклени гривни. Медни висулки, части от пръстени от късносредновековни женски накити и още много други антики са сред експонатите в Провадия.

През последните няколко години НАП е предоставила на Националния исторически музей и на музеи от цялата страна значими и безценни образци на изкуството, открити на територията на България, за да бъдат съхранени за идните поколения.