Синдикалисти се разграничиха от полицейската блокада на "Владислав"

Според Цветан Банков от СФСМВР запушването на трафика се дължало на провокации

Полицейската блокада на бул. "Владислав Варненчик" пред Двете кули вчера се е случила заради провокации. Това заяви председателят на варненската структура на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Цветан Банков, според когото организацията не е планирала запушване на трафика. "Нашите намерения бяха да направим флашмоб. Идеята беше да преминем по пешеходната пътека, без да блокираме движението", заяви Банков. Същото каза и председателят на структурата на Синдиката на служителите в затворите във Варна Николай Тонев в началото на демонстрацията.

Според Банков няколко души са повели протестиращите и са инициирали блокадата. "Ние направихме всичко възможно да накараме хората да освободят пътното платно", твърди синдикалистът. За това съдействали и шефът на пожарната и на "Охранителна полиция" комисар Тихомир Тотев и комисар Николай Панчев, които се появиха малко след блокадата. При проверка на един от демонстрантите, който отказал да се дръпне от пешеходната пътека, пък се оказало, че е военен. Фактическата обстановка от вчера обаче се разминава с твърденията на синдикалистите. Видимо полицаи и пожарникари - протестиращи участваха целенасочено в блокадата на кръстовището, която продължи около 25 минути.

Стана ясно и че часове преди демонстрацията служителите на Областната дирекция на МВР са били извикани от ръководството, за да им се напомни какви са задълженията им и че носят дисциплинарна отговорност за нарушаване на обществения ред. Очаква се и да започнат проверки във връзка със заповедта на вътрешния министър Румяна Бъчварова да се идентифицират служителите, участвали в незаконните блокади.

Утре полицейският протест ще се проведе пред Областната дирекция на МВР от 18 часа, като формата му ще бъде събрание на открито. Тъй като синдикатите осъзнали, че дори флашмобът не е удачна форма, просто ще се съберат в знак на протест. Ще бъде разпространена и декларация, в която служителите на реда заявяват, че не приемат орязването на социалните придобивки и че ще продължат с протестите докато не бъдат отменени промените в проекта за държавния бюджет.