Наказания за болниците с лоша оценка за медицинско обслужване

Новините

05-11-2015, 09:48

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Оценяваме обслужването в лечебните заведения, чрез анонимни проучвания по телефона

Наказания за болниците, които получават лоша оценка от пациентите. Това предвижда нова наредба на здравното министерство, която е качена за обществено обсъждане на сайта на ведомството. Тя предвижда хората да оценяват обслужването, което получават в лечебните заведения, чрез анонимни проучвания по телефона.

Ако много пациенти се оплачат от конкретна болница или лекар в рамките на три допитвания, ще следват санкции, заяви в студиото на "Денят започва" заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. За момента са разработени проучвания единствено за качеството на здравната грижа в болниците. Предстои подобни анкети да обхванат и извънболничното лечение и личните лекари.

"Стартираме още от 1-ви януари – след подписването на договора другата година. За първи път пациентът получава възможност сам да контролира системата. Въпросите са от типа – "Бяхте ли достатъчно информиран с хода на своето заболяване?", "Бяхте ли достатъчно информиран какво лечение ще имате през цялото време", "Обърнаха ли ви достатъчно внимание?", "Гарантиран ли ви бе достъпът до болницата?", "Чакахте ли да ви хоспитализират, ако ви се наложи бихте ли ползвали отново това болнично заведение?", коментира пред БНТ още Ваньо Шарков.