Доплащаме за санирането с европари

Парите

05-11-2015, 08:30

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

1700 са договорите по държавната програма за обновяване на панелките

От догодина най-вероятно за санирането на жилищни кооперации обитателите им ще доплащат, научи „Монитор”. На форум за интелигентната архитектура, проведен в София, Десислава Йорданова, съветник на строителния министър каза, че пълната субсидия за тази цел няма да е вечна и се очаква постепенно да бъде намалявана.

Тя отчете, че по ОП „Регионално развитие” след стартирането на проекта за обновяване на жилищата дълго време не е имало мераклии, защото предлаганата субсидия е била наполовина на разходите. „Дори при увеличаването й на 75% и плащането на всички разходи за социално слабите съсобственици в блоковете нямаше особено раздвижване”, поясни тя.

„Едва след като в края на миналата година бе обявено, че субсидията ще е пълна за всички, само за 2 седмици бяха подадени над 200 молби”, припомни тя. По думите й по този е бил запълнен ресурсът на проекта, който е само около 50 млн. лв. Отделно бяха отпуснати и 13 млн. лв. за нисколихвени проекти на одобрените.

Съветникът на строителния министър спомена и за проблеми със строителите. „За някои одобрени вече сгради не се явяват фирми изпълнители”, каза още Йорданова.