Протестиращи полицаи блокираха бул. "Владислав", тръгват на шествие (видео)

Животът

04-11-2015, 18:04

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Протестът в петък ще е пред сградата на полицията

Стотици служители на полицията и пожарната се събраха пред Двете кули на бул. "Владислав", за да протестират срещу орязването на социалните им придобивки. Намеренията на служителите на реда бяха да преминат по пешеходната пътека на кръстовището, без да затрудняват движението, след което да се отправят на мирно шествие към центъра на града. В крайна сметка обаче полицаите блокираха булеварда и в двете посоки, което предизвика образуването на огромни колони от коли и автобуси. Служителите пресичат напред-назад по пешеходната пътека, а в кръстовището останаха блокирани няколко коли, сред които и бус, пълен с мургави работници, които видимо се притесниха от ситуацията. Междувременно участниците в демонстрацията се увеличиха многократно.

Блокадата на бул. "Владислав" продължи около 25 минути. В 18:35 часа движението бе освободено. 

Протестиращите са оборудвани с плакати и знамена, а други облякоха светлоотразителни жилетки. Недоволните заявиха, че не са удовлетворени от разговорите с премиера и вътрешния министър и ще продължат да протестират всеки ден до неделя. Тогава се очаква в столицата пред парламента да се проведе национален протест на служителите на реда.

Само за няколко дни са напуснали над 20 надзиратели от варненския затвор, съобщи председателят на варненската структура на Синдиката на служителите на затворите в България Николай Тонев. 

От други от участници в протеста пък стана ясно, че  към момента във варненския затвор 480 лишени от свобода се охраняват от около 18 надзиратели, петима от които са по вишките.

Това което предизвиква недоволството е намаляването на отпуските на полицаите от 30 на 20 дни, премахването на категорията за труд и орязването на заплатите им при пенсиониране.

По-рано днес стана ясно, че през октомври 200 служители на Областната дирекция на полицията във Варна са подали рапорти за напускане.

19:00 На протеста се появиха и шефовете на пожарната и охранителна полиция Тихомир Тотев и Николай Панчев. Не стана ясно обаче дали присъстват на демонстрацията в качеството на протестиращи или по друг повод. 

19:21 В крайна сметка шествието не се състоя. Демонстрацията премина в разговори, как да продължат протесните действия. Засега не се знае дали утре ще има протест. Със сигурност обаче такъв ще има в петък пред сградата на Областна дирекция на полицията във Варна. 

ВИДЕО