Пламен Андреев: Направеното във Варна за последните месеци е мечтано 15 години

Мисия Варна

04-11-2015, 11:14

Снимка:

Строителство градът

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Общинският съвет трябва да наброява най-много 30 съветници и да бъде наситен с експерти, смята Андреев

Увеличаване на населението трябва да е основна задача пред Общината. Трябва да се направи така, че приходящите от съседни области да се установяват във Варна, да консумират, харчат и плащат данъците си тук. Това мнение сподели в интервю за Дарик Пламен Андреев, управител и един от собствениците на строителния "Планекс Холдинг".

Градове като Варна страдат от това, че много от кадърните млади хора мигрират към София и чужбина. Ако строителството е индикатор за икономиката, в момента то показва застой, който е породен от сериозното намаляване на населението във Варна, изтъкна Андреев. Според него излишъците от жилища на пазара означават обедняващо или изчезващо население на града.

Липсата на качествени специалисти е проблем не само за строителния бранш, но и за туризма и IT сектора, което пак е породено от намаляването на хората. Проблемът е национален, но не се отнася за София, показват наблюденията на бизнесмена. Според него местната власт може да подпомага университетите финансово и като им създава условия и спортни бази. Така ще бъдат привлечени повече чуждестранни студенти и повече качествени специалисти, които след завършване да остават тук. Развитието на туризма пък може да създаде нови работни места, смята Пламен Андреев.

Може сериозно да се помисли и за развиване на индустрията. „Тези камиони със зърно, които пристанището обслужва непрекъснато, биха могли да бъдат обработвани на територията около езерото, в една добра индустриална зона, и съответно да бъдат изнасяни като брашно, спагети и крокети", даде идея Андреев.

Той е на мнение, че политиката със сигурност има значение за бизнеса, но много зависи кой е кметът.

Резултатите на ГЕРБ в страната са наистина видими. А във Варна направеното през последните 7-8 месеца е мечтано 14-15 години, изтъкна строителният предприемач. "На мен като варненец и човек, който работи и живее в този град, ми е много по-приятно сега да отивам и да се връщам от работа, не се притеснявам, когато посрещам гости от чужбина, инвеститори и т.н., които преди 2 години със страх кацаха на летище Варна и трябваше да се транспортират из града".

Бизнесменът е на мнение, че трябва да се промени моделът на управление на общинските дела. Варна изостава от Бургас по отношение на времето за изпълнение на административните услуги, посочи Андреев. Той даде за пример издаване на едно строително разрешение, което в Бургас отнема около месец, докато във Варна се проточва от 3 до 9 месеца. Бизнесменът обаче отбеляза добрата работа на сегашния главен архитект на Варна: "На бюрото на арх. Бузев сега почти няма папки, а предишният нямаше бюро от папки".

Общинският съвет трябва да наброява най-много 30 съветници и да бъде наситен с експерти, смята Андреев, който е бивш общински съветник. Според него в новия градски парламент няма достатъчно експерти.

Това, че трима от основни кандидати за кмет на Варна са мениджъри, е като бяла лястовица за цялата страна. "Хора, които са управлявали процеси, пари, служители и носят отговорности, са тези, които трябва да решават проблемите на града", коментира шефът на "Планекс Холдинг".

Пламен Андреев разкри, че докато е бил общински съветник, е понесъл само негативи за бизнеса си. "Съжалявам, че навремето не се вслушах в думите на хора, които ми казаха "Гледай си бизнеса, не се занимавай с политика".

Скоро движение "ГЛАС", на което Пламен Андреев е съучредител, ще спре да съществува и на документи. Бизнесменът бе категоричен, че не би станал част от друг политически проект. Би помагал обаче с идеи и мнение, без да бъде ангажиран с партия и политика: "Партиите се сменят, ние оставаме. За мен е много по-важно да гарантирам хляба на тези 700-800 семейства, които в момента храним".

Качественото изпълнение на работата , постоянство в отношението към хората и колектива, с който работиш, непрекъснато новаторство в системите за управление са ключът към успеха на "Планекс Холдинг", който тази година чества 25 години от създаването си. "Ако си оставиш ръцете на някоя сграда, този инвеститор втори път няма да те потърси", е един от принципите на съоснователя на строителната фирма с четвъртвековна история.