Студенти подбиват цените на частните уроци

Парите

03-11-2015, 08:29

Снимка:

в. Монитор

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вземат по 8-10 лв., тарифата при преподавател от ВУЗ удря 45 лв.

Студенти с много добра подготовка по математика или литература подбиват цените на частните уроци, давани от дългогодишни и опитни преподаватели. По този начин бъдещи висшисти подпомагат следването си, а нивото им на преподаване удовлетворява родители и ученици, особено ако се отнася за деца от по-малките класове, показва проверка на "Монитор".

За един час бъдещите висшисти обикновено искат по 8-10 лева. За кандидатстване след 7-и клас или за университет обаче се търсят услугите на утвърдени преподаватели, но и цените в този случай са доста по-високи. Най-скъпата тарифа в Русе за два астрономически часа по математика например е 40 лв. Традиционно най-солени излизат частните уроци, давани от професори и доценти от елитните ни университети. Така например индивидуалният урок при преподавател от Софийския университет по български език и литература или история пък варира между 35-45 лв.

В същото време обаче може да се намери двойно по-евтино обучение. Стандартният урок по български език и литература за кандидат – студенти или кандидат – гимназисти пък е около 15- 20 лв. за два часа, коментира директорката на 31 СУЧЕМ и учителка по български език Николина Николчева. Така на практика, частните уроци по един предмет за една учебна година гълтат по около 1000 лв. от семейния бюджет.