Циганско лято до 7 ноември, след това циклон носи студ и дъжд

Животът

01-11-2015, 09:29

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Първите снеговалежи в населените меснта може да се очакват след 22 ноември

Вятърът ще отслабва, бурното вълнение по морето ще се успокои, а първият работен ден на следващата седмица ще започне с температури - от минус 1 до 5-6 градуса. Живакът обаче ще се покачва и следобед максималните стойности ще са между 13 и 18 градуса. Това съобщи шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков, цитиран от "24 часа". 

Почти всеки ден от седмицата ще започва с мъгли и ниски облаци в низите, но следобедите ще са слънчеви и приятни. В сряда и четвъртък максималните температури ще достигнат до 14-19 градуса, а в крайните южни райони като Сандански и Петрич може да ударят и 20 градуса.

Циганското лято ще продължи до 7 ноември.

По-студена вълна идва към Балканския полуостров в събота, каза още метеорологът. По-съществената промяна на времето ще се усети от неделя вечерта с преноса на студен въздух от север, който ще обхване цялата страна. Температурите ще се понижгат с 3-5 градуса. Отогава започва по-продължителен валежен период за Южна и Източна България. Термометрите ще се покачват едва до 8-13 градуса.

Заради слънчевото време следващата седмица ще е идеална за разходки в планината. Туристите обаче трябва да са добре облечени, защото сутрин над 2000 м височина температурите са отрицателни - от -4 до -2 градуса а максималните с9да една 2-3 градуса и има опасност от измръзване, каза още Петър Янков.

Първата половина на ноември се очертава суха. Повече валежи ще има след 15 ноември. Прогнозите са месецът да е в параметри до климатичните норми. Първите снеговалежи в населените меснта може да се очакват след 22 ноември.