Дълбачка извади 9 снаряда от морето

Новините

31-10-2015, 10:49

Снимка:

ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Намерени са в съда, който е качен в сух док в МТГ "Делфин"

Артилерийски снаряди от неизвестен образец са намерени във вдигната на сух док дълбачка на западен кей в МТГ "Делфин" Варна. Снарядите са открити на 28 октомври 2015 година. Вероятно са попаднали в дълбачката с драгата, извадена от дъното на Черно море, без екипажът да разбере.

След получаването на факс с положителна резолюция на началника на отбраната и заповед на командира на ВМС на място е изпратена групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от Пункт за базиране Варна. Ръководител на групата е капитан ІІІ ранг Илиян Стоянов.
След извършеното разузнаване на боеприпасите, ръководителя на групата докладва, че класифицира следните боеприпаси: 3 броя 76 мм зенитни снаряда с взриватели; 2 бр. 35 мм снаряда с взриватели; 1 бр. 130 мм артилерийски осколъчно-фугасен снаряд със счупен взривател; 1 бр. 105 мм артилерийски осколъчно-фугасен снаряд със счупен взривател; 1 бр. 88 мм бронебоен снаряд без взривател; 1 бр. радиовзривател.

Към 18.20 часа, боеприпасите са транспортирани за съхранение през тъмната част на денонощието в ПБ Варна.
На 29 октомври 2015 година групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси извозва боеприпасите до Гарнизонно стрелбище “Долни чифлик”, където снарядите са унищожени.