Паметникът на Кирил Шиваров - до Търговската гимназия

Мисия Варна

30-10-2015, 16:01

Снимка:

LiveVarna

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сред най-известните му творби във Варна са скулптурите, украсяващи Икономическия университет, фонтанът на сирените в Морската градина и Паметника на граничаря и др.

Паметник на големия скулптор Кирил Шиваров ще бъде поставен в градинката до Търговската гимназия в центъра на Варна до края на годината. Той е изграден от камък и бронз, а автор на творбата е проф. Пламен Братанов.

Работата по проекта започна преди месеци като част от инициативата на кмета Иван Портних за възраждане на културно-историческата памет на Варна, с активното съдействие на експертите от общинската дирекция "Култура и духовно развитие" и одобрението на експертния съвет по естетизация на градската среда.

Кирил Шиваров е творец, завещал уникално богатство. Негово дело са скулптурите на братята Христо и Евлоги Георгиеви пред Софийския университет, лъвската фигура на връх Шипка, скулптурите на сградата на БНБ, каменните фигури на Софийската градска библиотека и Съдебната палата. Сред най-известните му творби във Варна са скулптурите, украсяващи Икономическия университет, фонтанът на сирените в Морската градина, паметниците на Отец Паисий в Алеята на Възраждането и на граничаря, фигурата на Аспаруховия воин върху Аспаруховия вал.