129 милиона лева повече за НЗОК догодина

Парите

30-10-2015, 07:56

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Москов обещал, че повишението няма да отиде за дефицита от т. г.

Надзорният съвет (НС) на здравната каса (НЗОК) прегласува решението си за бюджета на касата догодина и прие той да нарасне със 129 млн. лв., или с 4,2%. Така НЗОК ще разполага с 3,204 млрд. догодина, както предлага финансовото министерство, вместо с гласуваните от НС във вторник 3,335 млрд.

Промяната стана след среща при здравния министър Петър Москов. "Д-р Москов и зам.-финансовият министър Кирил Ананиев (шеф на НС) ни увериха, че нито лев от повишението няма да отиде за покриване на дефицита от тази година. Затова гласувахме за по-малкото зло и подкрепихме проектобюджета", коментира пред "Труд" д-р Иван Кокалов от КНСБ, член на НС. Ако той и останалите надзорници не бяха одобрили разчета, тогава НЗОК щеше да харчи догодина по 1/12 месечно от тазгодишния бюджет, а той е по-малък от вече предвидения за 2016-а.

Преди срещата при министъра представителят на пациентите в касата д-р Станимир Хасърджиев припомни пред "Труд", че дефицитът т. г. се очертава да е около 130 млн. лв. 64 млн. лв. от тях са дължими суми към болниците и аптеките и 66 млн. лв. са за извършено лечение на българи в ЕС. Затова обществената квота в надзора поиска още 130 млн. лв. в бюджета на институцията догодина, но това не се случи.

"66-те млн. лв., от които най-много дължим на Германия и Франция, могат да се изплатят за година-година и половина разсрочено и без лихви, така че с тази сума проблем няма", обясни д-р Кокалов. А с надсъбраните приходи от здравни вноски, с направените икономии от НЗОК след преговорите с фармацевтичните компании за доставяните от тях лекарства и от други пера, според Москов дефицитът т. г. най-много да е 30 млн. -35 млн. лв.

Оказва се, че има и още една финансова инжекция за НЗОК догодина. "Тя ще се осигури с увеличението на заплатите на учителите, митничарите, служителите в трудовите инспекции и социалните служби, които ще започнат да плащат по-високи здравни осигуровки", допълни д-р Кокалов.