Акция "Зима" лови неподготвени шофьори

Животът

29-10-2015, 17:48

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ще бъдат изготвяни предписания до стопаните на пътя за отстраняване на неизправностите

От 1 до 30 ноември, за поредна година, в цялата страна ще се проведе традиционната акция "Зима", която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността има на пътя.

По този повод във Варна, се проведе специализирана полицейска операция по метода на широкообхватния контрол и кратък брифинг, в рамките на който главен инспектор Драгомир Ганчев и инспектор Велико Маринов от сектор "Пътна полиция " при ОДМВР – Варна представиха тазгодишната инициатива.  Тя ще протече в рамките на месец на три етапа.

В първия – от 1 до 8 ноември - вниманието на пътните полицаи ще е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на велосипедистите и на водачите на превозни средства с животинска тяга.
От 9 до 22 ноември акцентът е поставен върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях.

В рамките на третия етап - от 16 до 30 ноември - кампанията ще бъде фокусирана върху водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на автомобилите, както и готовността им за движение в зимни условия.
При провеждането на всеки един от етапите на кампанията ще бъде обявен тематично специален ден без жертви на пътя: 6 ноември – без жертви велосипедисти, 15 ноември – без жертви пешеходци, и 27 ноември – без жертви водачи и пътници в моторни превозни средства.

В периода на протичане на акцията е планиран оглед на състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на уличната мрежа с повишена опасност за пътни произшествия. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до стопаните на пътя за отстраняване на неизправностите.

Главен инспектор Ганчев