Варна - домакин на първия кино-литературен фестивал

Варна Лайф

27-10-2015, 16:32

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Cinelibri представя пътя на думите от белия лист до големия екран

От 2 до 10 ноември във Варна ще се проведе първият кино-литературен фестивал Cinelibri. Програмата на събитието включва 7 филма, които ще предложат на публиката комплекс от емоции, породени от взаимодействието между всепризнати литературни образци и техните екранизации. Домакин на фестивала ще стане ФК.

Във Варна CineLibri ще бъде открит на 2 ноември с разтърсващата драма "Да дойдеш на света" по романа на голямата италианска писателка Маргарет Мацантини, една от гост-звездите на фестивала. Другите два филма създадени по нейни книги от съпруга й – режисьора Серджо Кастелито – "Чуй ме" с Пенелопе Круз и "Никой не се спасява сам", пристига за CineLibri директно от фестивала в Кан.

Програмата на фестивала включва всепризнатата кино класика "Закуска в Тифани" (1961), а специален акцент в нея ще е прожекцията на шеметния психологически трилър "Живот назаем" с участието на Ромен Дюри, Нилс Ареструп и Катрин Деньов, създаден по едноименния роман на Дъглас Кенеди.

Любителите на европейското кино ще се насладят на френския "Деликатност" по романа на Давид Фоенкинос, който е и режисьор, и сценарист на филма, на романтичната комедия "Любовта трае три години" - също режисирана от автора на романа Фредерик Бегбеде, както и на шведската приключенска комедия "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" по романа на Юнас Юнасон.

А малчуганите (и техните родители) ще се забавляват от сърце с неустоимите приключения на малкия Никола на 8 ноември, неделя, от 11:00 часа.

Всички прожекции във Варна:
"Да дойдеш на света" – 2 ноември, понеделник, 19:30 ч.
"Никой не се спасява сам" – 3 ноември, вторник, 19:30 ч.
"Живот назаем" – 4 ноември, сряда, 19:30 ч.
"Чуй ме" – 5 ноември, четвъртък, 19:30 ч.
"Любовта трае три години" – 6 ноември, петък, 19:30 ч.
"Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" – 7 ноември, събота, 19:30 ч.
"Ваканциите на малкия Никола" - 8 ноември, неделя, 11:00 ч.