Увеличават с 50 лева границата за достъп до семейните помощи за деца

Парите

26-10-2015, 13:53

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

По-високи заплати за учителите предвижда проектбюджетът за 2016-а

Правителството потвърждава, че от догодина заплатите в образованието ще бъдат увеличени. Повече семейства ще могат да получават месечни помощи, а размерът ще зависи от броя на децата, информира БНР.

За да увеличат учителските заплати, правителството е планирало допълнителни средства в размер на 80 милиона лева за увеличаване на единните стандарти за дете и ученик, средно с 4,7 %, като средствата ще се насочат за повишаване на възнагражденията в системата. Увеличени са и парите за стипендии на студенти и докторанти – с 1,1 милиона лева. За 2016-а по бюджета на Министерството на труда и социалната политика са предвидени 926 милиона лева за изплащане на помощи и обезщетения.

От 1-ви юли догодина ще се увеличи с 50 лева границата за достъп до семейните помощи за деца. Сега парите се получават от семейства с доход по-нисък или равен на 350 лева на човек от домакинство. Границата ще стане 400 лева. Така право на подпомагане ще получат повече семейства с деца. От първи януари месечните помощи за дете вече няма да зависят от поредността им в семейството, а от техния брой. Така бедно семейство с едно дете ще получава месечно 37 лева, което е с два лева повече от сегашния размер. Семейство с две деца ще взема 85 лева, колкото и до момента. За три деца общата сума е 130 лева, 140 лева за семейство с четири деца, като с увеличаването броя на децата в семейството помощта ще се увеличава с по 20 лева. С оглед приоритета на правителството за по-висок интензитет на подпомагане до трето дете, от следващата година еднократните помощи при раждане на първо, второ и трето дете ще са по-високи в сравнение с помощта за четвърто и всяко следващо, а именно за раждане на първо дете 250 лева, за второ 600, за трето – 300, за четвърто и всяко следващо – по 200.
В мотивите към бюджета е записано, че с изменението на член 218, ал. 2 от Закона за съдебната власт се предлага изменение в механизма за определяне на основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност. Вместо да бъде обвързано с данни на националната статистика, размерът на възнаграждението да се определи с годишния закон за държавния бюджет,информира още БНР.Правителството планира още до края на годината да направи и допълнителни разходи по бюджета на ключови министерства, тъй като се очертава недостиг за заплати, обезщетения и издръжка. МВР ще получи 180 милиона лева, от които 120 милиона за разходи за персонал, като ще се разплатят липсващите 23 милиона за обезщетения на напускащите в системата. 80 милиона лева са парите за извънреден труд на служителите в МВР, които са ангажирани в операциите за овладяване на миграционния натиск. Министерството на отбраната ще получи допълнително над 57 милиона лева, в това число за персонал 48 милиона, за да плати обезщетения.