Общинският съвет "само" с 9 партии

Янко Станев и ДПС засега не минават

Едва 9 партии ще прескочат бариерата, за да вкарат поне един представител в Общинския съвет. В последния мандат политическите сили бяха 12, макар че ързо се прегрупираха до края на мандата. Според прогнозните резултати от екзит пола в местния парламент няма да влязат ДПС, СДП с водач Янко Станев, "Отечество", Партията на зелените с Ради Радев, БЗНС Александър Стамболийски, както и други политически формирования, оглавени от досегашни общински съветници. Очаква се бариерата за влизане в Общинския съвет да е около 2500 гласа, при 2682 на последните местни избори през 2011 г. 

Предварителните сметки сочат, че ГЕРБ ще имат между 22-23 места в Общинския съвет, 7 ще са реформаторите, 6 представителите на червените. Коалиция "Живот за Варна", издигнала капитан Данаил Папазов за кмет, вкарва четирима, Коалиция Варна ("Атака", "Възраждане" и докторите) ще са трима. 

бившият кмет Кирил Йорданов със сигурност ще бъде общински съветник с още един от своята листа. Също по двама ще имат НФСБ и АБВ. Изненадващо над общинската избирателна квота е Движение 21, с водач футболния съдия Димо Момиров. Техните съветници може и да са двама. 

Кои точно ще са имената на съветниците ще стане ясно, след като излязат точните цифри, както и данните от преференциалното гласуване от отделните листи. 

Данни от ОИК за изборната активност във Варна към 19:30 ч: