"Туристическо" Кранево замириса на обор

Животът

23-10-2015, 16:37

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Бивш полицай трови съседите си в невъобразима миризма и мръсотия, коли животни в гаража

"Най-лошо е да не се разбираш със съседите, лошо е, много лошо". С тези думи ни посреща Руси Станков в дома си в Кранево. Възрастният мъж се е приготвил за посещението ни: сложил е нова риза, шал, "капитанска" шапка. Кани ни в двора, за да разкаже неволите се, но се оказва, че няма нужда от много приказки: вонята на животински изпражнения е толкова силна, че може с нож да се реже.

Забелязал стъписването ни, бай Руси минава направо: "Не може да се се диша, децата се разболяха от тази мръсотия, даваме по 60-70 лева за лекарства, все някакви алергии... А мухите с пушка можеш да ги стреляш - толкова са много."

Дворът на къщата на ул. "Волга" е барикадиран като бойно поле - оградата е уплътнена с тенекии и пластмасови платна - да не влиза перушина откъм съседите. Миризмата, обаче, няма как да бъде спряна. Тя идва от обора, в който е превърнал двора си съседът Георги Колев, повече познат като Гошо Полицая. Според Станкови в центъра на туристическото село той отглежда 20-на овце и кози, има и 30-40 кокошки и пуйки, освен това зайци, гълъби, няколко кучета. По закон в населено място могат да се отглеждат домашни животни само за лично ползване - до 5 овце или кози, 1 прасе или крава. Съседът обаче заобиколил нормативните документи като регистрирал по 5 от тревопасните на всеки член от семейството. В момента - заради изборите, стадото е командировано в близкото село Оброчище. Иначе веднага след лятната паша козите и овцете се прибират в "сая"-та в центъра на Кранево. Миризмата обаче е целогодишна, защото дворът на Колев не отговаря на никакви санитарни изисквания за гледане на животни в населено място - няма шахта за течни фекалии, не са спазени нужните отстояния от оградата и т.н. "Един път годишно чистят. Пластът от гниещ фураж и животински мръсотии става към 50 см напролет. Тогава викат камион и започват да го ринат. По 4 "Шкоди" пълнят. Но миризмата пак си остава. Най-страшно е като почне да ги коли. Провесва животното в гаража. Кръвта тече по улицата, а мухите нападат. Не може да се диша. Живеем в истински кошмар", разказва Руси Станков.

Предизборното лагеруване на стадото е заради топлите отношения на съседа с досегашния кмет на Кранево. "Написахме жалба до кметството, но Николов я показа на съседа вместо да предприеме действия", разказват хората, според които отговорът на недоволството им бил ежедневен тормоз. Подавали са жалби и в община Балчик, но еколожката-чиновничка дошла, предупредила Колев да махне животните, но не се вяснала повече. "Дано помогнете нещо, не знаем как да живеем вече така", изпраща ни бай Руси, който отдавна се е отказал да посреща туристи в дома си - някога давал втория етаж на летовници и помагал на младите с парите. Сега семейството се надява само на нормален живот без ужасната миризма и болестите от мръсотията.

"Броят гласоподаватели явно е по-важен за бившия кмет Румен Николов от здравето на децата. Категорично трябва да се промени контролът и отношението към нарушителите на закона и наредбите за обществения ред, защото подобни гледки са несъвместими с развитието на Кранево като туристически център", категорична е Даниела Пеловска, която в момента е кандидат за кмет на Кранево от ГЕРБ.