Иманяри обжалват условните си присъди

Крими

22-10-2015, 11:53

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В нива намерили 16 находки

Димитър Димитров, Добромир Стоянов и Калин Петров, осъдени от Разградския окръжен съд за търсене на археологически находки с металотърсачи, без да имат разрешително за това, обжалваха днес пред Апелативен съд Варна условните си присъди.

Историята е от 12 октомври 2014 година, в землището на село Попина, област Силистра. Тримата търсили артефакти. Всеки един от тях получил условна присъда – 1 година "лишаване от свобода", отложена с 3 годишен изпитателен срок и по 5000 лева глоба.

Припомняме, че служители на Гранично полицейско управление Силистра забелязали колата на иманярите в района на село Гарван - местността "Лозята", до разклона за Попина. Полицаите наблюдавали действията на подсъдимите, които на равни разстояния един от друг старателно "претърсвали" с металотърсачи неизораната нива. Тъй като районът бил чест обект на иманярски набези граничарите решили да извършат проверка. Иззели от иманярите 16 находки. Експертиза установила по-късно, че само една от тях ( част от кръст ) може да бъде отнесена към средновековието – X – XII век, но без да има културно-историческа стойност и да бъде национална богатство. Археолозите припомнят, че Североизточна България е била център на Първото българско царство, а специално в с.Гарван е имало крепост от този период.Както пред първата съдебна инстанция, така и днес в своята жалба пред Апелативния съд подсъдимите твърдят, че като членове на БАТСЗМ (Българска Асоциация за търсене на самородно злато и метеорити ) са търсили именно такива обекти, а не артефакти. Тримата настояват за пълното им оневиняване. Според държавното обвинение присъдата е справедлива.Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.