Мъж, изнасилил баба си, иска по-лека присъда

Крими

22-10-2015, 11:41

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

34-годишният овчар пребил зверски близките си и откраднал 40 лева

Да му бъде наложена по-лека присъда, настоява пред Варненския апелативен съд 34-годишният Севдалин Христов от с. Мостич, община Велики Преслав, изнасилил баба си, ограбил я чрез насилие и отново с побой направил опит да ограби и дядо си. За извършените престъпления Христов е получил от Окръжния съд в Търговище 10-годишна присъда.

Наказанието е наложено при условията на съкратено съдебно следствие. Първоначално първата съдебна инстанция е присъдила по 15 години затвор за всяко едно от трите тежки, умишлени престъпления, които са били редуцирани на 10 години затвор при първоначален "строг" режим. Подсъдимият е осъден да заплати и обезщетение на баба си в размер на 2000 лева и 500 лева на пострадалия старец.

През февруари тази година 34-годишният овчар гостувал със жена си в с. Кралево, община Търговище. След полунощ на 24 февруари, пийналият мъж отишъл без покана в дома на баба си, за да поиска пари. Посрещнал го 84-годишният му дядо, който Севдалин заключил в една от стаите. Нахлул при баба си и започнал да я удря където свари, оставайки глух за молбите й да спре. Влачил и блъскал безпомощната 73-годишна жена из цялата стая докато сломи съпротивата й. Накрая я изнасилил брутално. Претършувал из вещите й и взел единствените 40 лева, които намерил.

Плячката му се видяла малко и прехвърлил яростта си върху дядото. Удрял го без жал по цялото тяло с парче арматурно желязо и настоявал да получи 160 лв. Не получил парите, но оставил стареца едва след като изпаднал в безсъзнание. Съдебно медицинска експертиза установила по-късно множество контузно-разкъсни рани по телата на възрастните хора, счупени били 2 ребра на бабата, лакетна кост и подбедрица на дядото. Всички увреждания, причинили трайни здравословни проблеми на старците и били квалифицирани като средни телесни повреди. Подсъдимият е бил осъждан 2 пъти - за причиняване на телесна повреда и за хулиганство и всеки път с проява на агресия.

Севдалин Христов смята, че присъдата му не била справедлива и съобразена със смекчаващите вината обстоятелства. Като такива адвокатът му сочи констатираната от съдебно-медицинска експертиза лека умствена изостаналост, която според експертите не е психическо заболяване, пълните му самопризнания и необходимостта да полага грижи за двете си деца. Представителят на Апелативна прокуратура счита, че присъдата е справедлива и е резултат от правилната преценка на събраните доказателства. Обвинението припомня, че и при двата грабежа, продължили дълго време, е употребена значителна сила, а подсъдимият е изнасилил жената, която го е отгледала. Апелативният съд във Варна ще се произнесе с решение в установения от закона 30 дневен срок.