Иван Портних отговори на обвиненията на опонентите си

Мисия Варна

20-10-2015, 16:58

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според кандидата на ГЕРБ, тонът на кампанията не е конструктивен и градивен, а преминава в нападки и приказване на неистини

"Уверено влизаме в следващия програмен период, защото само за следващата година имаме подписано финансиране по проекти за над 220 милиона лева. Това ясно показва, че този темп на промяна, който виждаме през последната година, не само ще се запази, но и ще се увеличи". Това заяви в интервю за Дарик кандидатът за кмет на Варна Иван Портних.

Общата стойност на проектите, които се реализират в момента във Варна, е 300 милиона лева. Това е сума, която надвишава многократно външните средства, които са влезли в града през целия период на прехода, отчете Портних. "За това относително кратко време - частичния мандат от 2 години, при всички наследени тежки проблеми, напластявани с десетилетия, успяхме да се мобилизираме и да наложим един ударен темп на обновяване и промяна в града. Вярвам, че нашите съграждани го виждат това в ежедневието си", сподели кандидатът за нов кметски мандат. Иван Портних отговори задочно на опонентите си и техните обвинения към него в предизборната кампания.

Отсъствието от дебатите

Според кандидата на ГЕРБ, тонът на кампанията не е конструктивен и градивен, а преминава в нападки и приказване на неистини. "Не чух от всички останали кандидати нищо полезно и прагматично за варненци. Нито едно решение, нито един поет ангажимент, нито обяснение как той може да се изпълни", коментира кандидатът на ГЕРБ.
"В този формат дебатите видимо не дават, под никаква форма, възможност да има наистина един сблъсък на тези, идеи и реални предложения за по-доброто развитие на града, за по-добрия живот на варненци. Отказът да участвам в подобен формат, в който не виждам начин, по който да коментираме развитието на Варна, е един прекрасен повод всички да се упражняват. Може би това осмисля кампанията на голяма част от опонентите. Ние в такъв вид дебати, които дори не са разговори, няма да участваме", категоричен бе кандидат-кметът.

Ремонти по изборно време

"Във Варна основен проблем беше пътната инфраструктура. Допреди 2 години нямахме една педя здрав асфалт, дори по основните пътни артерии", изтъкна Портних. В обновяването на основни улици и булеварди е вложен огромен ресурс и много усилия. През следващата година те ще бъдат насочени към по-малките улици и междублоковите пространства и кварталите като цяло. Ремонтите, които се извършват в момента в града, не са заради предизборната кампания", увери Портних.

"Нашата визия, нашето желание за следващия мандат е промяната да стигне до всеки варненец. Всеки варненец да вижда обновяването пред своя блок, пред своя вход, пред своя дом. Ще продължим да работим буквално ежедневно, за да може градът ни, а той има нужда от много обновяване, наистина да стане европейски, добре благоустроен град, в който хората се чувстват сигурни и добре. Всичко това ще доведе и до повишаване на доходите им", категоричен бе кандидат-кметът.

"До дни стартира доизграждането на пешеходния ринг - в района от "Сливница" до "Севастопол", което трябва да завърши до края на годината. Връзката с Големите и Малките терми ще стане с ремонт на улиците "Преслав" и "Сан Стефано. Така до следващото лято ще бъде осигурен туристически маршрут и лесен достъп до градските забележителности."

Портних отчете и поставянето на 2700 нови осветителна тела в целия град. Освен че светят по-добре, новите лампи са по-икономични и има възможност да бъде управлявана яркостта им.

Кредитите на Община Варна

Администрацията на Портних е наследила огромна задлъжнялост, стана ясно от думите на кандидата на ГЕРБ за втори, пълен мандат.

"Изтеглените от Общината кредити са много по-малко от наследените и върнати през последната година и половина. Само за този период са върнати над 31 милиона лева стари задължения. Сред новите изтеглени кредити е този за 15 милиона лева, необходим за изграждане на детските площадки. Около 11,5 милиона са изтеглени за съфинансиране на Общината в изпълняваните европейски проекти и 1,8 млн.лв. по програма "Джесика".

Цената на детските площадки

"Несериозно е да се говори, че изграждането на детските площадки е можело да стане след години по европейски проекти и програми", коментира Портних. Като спекулации той определи твърденията, че изграждането на площадките е умишлено оскъпено.

"Вече е решен е проблемът с местата в детските градини и към днешна дата свободните места в забавачниците са около 200. Обновяването на базата и строителството на нови детски градини ще продължи, тъй като раждаемостта във Варна сериозно се увеличава. Показва го и официалната статистика. Следващата година предстои цялостно обновяване на спортните площадки в града", обяви кандадът за варненски кмет.

Стойността на ремонта на Двореца на културата и спорта

В ремонта на Двореца и културата и спорта са били предвидени 13 милиона лева държавни средства, а самият ремонт е струвал по-малко, разясни Портних. По думите му, повече средства на този етап не са необходими.

"Всякакви други цифри, изричани в пространството – 18, 20, 25, 30 милиона лева... Това са просто цифри, хвърлени в ефира. Те нямат нищо общо с истината.”

Проектите за Аспарухово

Той отговори и на обвиненията, че при представянето на проектите си за преобразяване на квартала е ползвал крадени архитектурни елементи:

"Доколкото разбирам, сме откраднали някаква тревичка по протежението на канала и Виенско колело, което било от Вашингтон. Със сигурност не сме проектирали Виенско колело, защото такова съоръжение няма как да го изградим тук някъде, в някой цех. Естествено такова съоръжение трябва да бъде закупено от производител, който има практика в тази посока. Но като даденост паркът в "Аспарухово" предполага едно такова съоръжение, което ще осигурява прекрасна гледка към града и морето и ще бъде безусловна атракция". "Аспарухово" е с огромен потенциал за развитие, изтъкна Иван Портних.

Един от приоритетите пред Портних през следваща година ще са инвестициите в парка в "Аспарухово", обяви кандидатът на ГЕРБ. Паркоустройственият план е бил изровен от едно чекмедже, разкри той.

"Нова паркова зона ще бъде изградена в района на плавателния канал. В "Аспарухово" предстои още изграждане на закрит плувен басейн и рибарско пристанище. Укрепването на двата охранителни канала със средства от фонд "Солидарност" ще даде трайно решение и ще осигури спокойствие на жителите на квартала."

Слуховете за различни зависимости

Разпространяваните по него адрес слухове и обвинения за различни зависимости Иван Портних коментира така: "Не смятам, че има смисъл да се коментират подобни глупости. Единственото хубаво е, че децата ми са още малки и все още не могат да четат тези неща, които се пишат. А иначе наистина е тежко да четеш подобни нелепости. Тежко е, но трябва да издържа", сподели Портних. Той припомни, че единствен от всички кандидати за кмет на Варна откликна на призива на Кръвния център и дари кръв по време на кампанията, веднага след раждането на дъщеря си. "Нормално е в една предизборна кампания да се изричат много неистини, коментира в заключение Портних.

Проекти за милиони

"Над 120 милиона лева са инвестирани в проекти, изключително важни за нормалния ритъм на живот на всеки един град. Това са приключилата реконструкция на градската пречиствателна станция, предстоящото до дни откриването на регионалното депо за отпадъци, както и започващото изграждане на нова пречиствателна станция в "Златни пясъци" и канализация в прилежащите местности."

"Много от проектите, реализирани през последните две години, са били заварени "в задънена улица", изтъкна Иван Портних. За последните 9 месеца държавата е подпомогнала Варна с над 50 милиона лева, което също многократно превишава държавната помощ за последните десетилетия, отчете кандидатът на ГЕРБ. Той изтъкна подготвяния за догодина ремонт на Аспаруховия мост, започналия ремонт на пътя за "Златни пясъци" и аварийния ремонт на водопровода за "Аспарухово".

Повече отговорност и по-малко професионални съветници

ГЕРБ се стреми към поемане на пълната политическа отговорност за управлението на Варна. Това на първо място означава спечелване на кметския мандат. Ефективното управление на града е пряко свързано и с мнозинство в Общинския съвет, към което партията също се стреми, посочи Иван Портних, който е и водач на листата с кандидати за общински съветници на ГЕРБ.

Той призова варненци да гласуват с разум за Общински съвет, за да не се получава така, че професионални съветници с по няколко мандата зад гърба си да седят по банките, да се събират по тематични мнозинства и на практика никой да не носи ясна политическа отговорност.

"Ние искаме да поемем тази отговорност в пълния й размер с мнозинство в Общинския съвет и съответните районни кметове. За да можем да реализираме това, което имаме като идеи, за да можем да поемем ясни и категорични ангажименти, трябва да имаме и технологията на управлението. За да е ясно, и за добро, и за лошо, кой е виновен. Това в Общинския съвет досега го нямаше", каза още Иван Портних.

На въпрос дали ще се стигне до балотаж на кметските избори във Варна, соченият за фаворит бе лаконичен: "Смятам, че още тази неделя ще бъде дадена оценката на нашите съграждани".

Иван Портних обяви още, че е "за" електронното гласуване. Той изрази увереност, че варненци ще подкрепят тази идея.