Пречиствателната на Златните - с готов проект

Мисия Варна

20-10-2015, 13:55

Снимка:

LiveVarna

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Приключило е изработването и на идейния проект за 4,8 км канализация в "Ален мак"

Двата идейни проекта - за реконструкция, модернизация и разширяване на пречиствателната станция в курорта "Златни пясъци" и за доизграждане и реконструкция на канализационната мрежа в селищно образование "Ален мак", са готови. Това съобщи Златка Танева, ръководител на проекта за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация к.к. "Златни пясъци”. Той е на стойност 48 млн. лв., финансиран по ОП "Околна среда".

Първият проект предвижда станцията да бъде с капацитет 72 150 еквивалент жители, като обхваща всички битови отпадъчни води от територията на курортите "Златни пясъци" и "Ривиера", "Чайка" и селищно образование "Ален мак". Изпреварващо бе изградено дълбоководното заустване на пречистените води от станцията в морето. Това допринесе за частично подобрение на качествата на морската вода в близост до бреговата ивица на к.к. "Златни пясъци". Средствата за неговото изграждане са допустими по програмата, включени са в бюджета на проекта и до края на тази година ще бъдат възстановени на Община Варна от оперативната програма, каза още Златка Танева.

По вторият проект ще бъде изградена битова гравитачна канализация с дължина 4 800 м канализационни отклонения в "Ален мак". Проектирани са четири главни канализационни клона, които дават възможност за изграждане на второстепенната улична канализационна мрежа.

Община Варна е предприела стъпки за уреждане на статута на обектите, включени в проекта, тъй като терените, върху които ще се изпълнява строежа, са собственост на "Златни пясъци"АД и "Паркстрой-Златни пясъци" ООД. Средствата в размер на 2 млн. лв., необходими за тяхното закупуване, са допустими разходи по програмата, и са предвидени в бюджета на втория етап на проекта. С разрешение на управляващия орган вече е подписан предварителен договор за покупко-продажбата между Община Варна и собствениците на терените.

До края на годината предстои подписване на Споразумение за изпълнение на втори етап на проекта, верификация на средствата за изграждане на строеж "Дълбоководно заустване на пречистените води от ПСОВ-"Златни пясъци". В началото на първо тримесечие на 2016 година ще бъдат закупени терените, необходими за изграждане на ПСОВ - "Златни пясъци", предстои и обявяване на обществени поръчки за изпълнение на инвестиционните проекти.

Проектът е фазиран, което означава че финансирането на изпълнението на инвестиционния проект ще се осъществи със средства на новия програмен период по ОП "Околна среда 2014-2020".