Пионерът на инвазивната кардиология у нас стана "Лекар на България"

Животът

19-10-2015, 18:29

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Наградата е за дългогодишната му народополезна дейност като създател на българската инвазивна кардиология

Всепризнатият основател и класик на българската инвазивна кардиология и националнен консултант в тази област доц. д-р Божидар Финков стана "Лекар на България". На специална церемония в Рилския манастир, той беше удостоен с почетното звание от Министерството на здравеопазването, Съюзът на учените в Република България, Национален алианс "Живот за България" и в. "Български лекар". Наградата е за дългогодишната му народополезна дейност като създател на българската инвазивна кардиология, висок морал и медицiнска етика.

Д-р Финков извършва първата у нас кардиоинвазивна манипулация през 1988-а, като на болен с преден инфаркт поставя също първия в България стент и го спасява. По-късно извършва и първите у нас валвулопластики – коригиране на увредени сърдечни клапи чрез кардиоинвазивен способ, както и ангиопластика на артерия каротис, на бъбреците и периферните артерии.

Доц. д-р Божидар Финков е бил два мандата, Председател на Българското дружество по интервенционна кардиология, член е на Европейското дружество по кардиология. Специализирал е в Университетската клиника във Франкфурт на Майн при знаменития кардиоинвазист - професор Мартин Калтенбах, както и в САЩ, Швейцария, Холандия, Чехия. Автор е на над 150 научни публикации в наши и чужди издания. Министър на здравеопазването от 2001 до 2003 г.