Двама братя, обрали с измама ученик, влизат в затвора

Крими

19-10-2015, 14:38

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Разказали измислена история за тормозен от ученици техен родственик

Варненският окръжен съд призна за виновни братята Здравко и Янчо Янчеви за причиняване на имотна вреда от 145 лева чрез измама.Тяхна жертва е 14-годишно момче от Варна. Съдът определи за 31-годишния Здравко Янчев наказание "лишаване от свобода" за срок от от 6 години и 6 месеца в затвор при строг режим, а за неговия 34-годишен брат Янчо – за срок от 4 години.

В края на месец февруари братята спрели двама тийнейджъри, като представили пред тях измислена история за тормозен от ученици техен родственик. Младежът не ходил на училище, защото негов съученик с името Галин му прибирал парите. Здравко поискал да провери дали в момчетата не са налични 50-те лева, които последно били откраднати от техния роднина. Проверявайки наличността в портфейла на една от непълнолетните си жертви, Здравко взел от ръката му наличните 14 лева. След това успял да вземе и телефона на едно от момчетата, като твърдял, че само иска да провери дали в указателя има записано лице с името Галин и така да докаже дали те имат нещо общо с тормоза. Здравко Янчев задържал телефона, като продължил да държи момчетата в заблуждение, че ще им го върне, като се увери, че нямат нищо общо с тормоза над родственика му. Мъжът заяви пред съда, че в момента е измислил историята, за да си набави пари. Той опита да оневини брат си Янчо, който нямал нищо общо с предприетите от него действия, но в съда бе доказано участието и на двамата в престъплението.

Здравко е излязъл от затвора на 12 февруари, тази година, като две седмици по-късно е извършил престъплението, за което бе съден от Варненския окръжен съд. Той призна, че отново е започнал да употребява наркотици в деня след излизането си от затвора.

Присъдата на ВОС може да бъде протестирана или обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд Варна. Двамата братя остават в ареста с потвърдена мярка за неотклонение "задържане под стража".