"Щедър хладилник" се появи и във Варна

Мисия Варна

19-10-2015, 14:20

Снимка:

Varnautre.bg/ Ивайло Борисов

Автор:

Милена Стефанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Инициатива "Ако си дал"- бивш "банков обирджия" раздава храна на бедните

Ресторанти и търговци хранят нуждаещи се

Търговци и ресторанти предоставят храна за нуждаещи се

Инициативата "Ако си дал" на столичния готвач и бизнесмен Стефан Чолаков вече има реализация и във Варна. Първият "щедър хладилник" или "хладилникът на хората" както го наричат още, е поставен до павилион за бърза закуска на пазар "Чаталджа", а плановете са в града да има на поне още 3-4 места. Идеята е всеки желаещ да оставя храна в електрическия уред, която да се ползва от нуждаещи се.

Важно е да споделяме това, което имаме. Има много хора, които изхвърлят храната, която им остава, а в същото време гладуващите никак не са малко, заяви пред медиите Стефан Чолаков, който е известен и като най-младият банков обирджия, успял да източи 181 млн. лв. преди 18 години. По думите му, инициативата "Ако си дал" се разраства с бързи темпове, а интересът към нея става все по-голям. Освен ресторанти, храна са започнали да предоставят и големи търговски вериги.

В инициативата се очаква да се включат и търговци на плодове и зеленчуци и хранителни продукти, които ползват търговски обекти на Централния пазар, разкри шефът на общинската фирма "Пазари" Владимир Михалчев. Именно в района на най-големия варненски пазар се очаква да бъде поствен следващият "щедър хладлник". Михалчев вече е получил уверение и от три ресторанта в града, че ще предоставят храната, която им е останала.

Още снимки вижте тук.

Хладилникът на "Чаталджа" ще се стопанисва най-вече от ползвателя на павилиона за бърза закуска Мирослав Сотиров, който е предоставил безвъзмездно пространството пред обекта си. Предвижда се да бъде осигурено и видеонаблюдение. Супи, спагети и плодове бяха сред първите храни, които бяха поставени в хладилника. 50-годишният Валентин пък бе сред първите ползватели. Мъжът, който от седем години е без работа, приветства идеята и заяви, че редовно ще ползва услугите на "хладилника на хората".

Стефан Чолаков за инициативата "Ако си дал":