Приключи спасяването на бедстващия турски кораб край Варна

Изпомпано е голямо количество вода от машинното отделение на турския кораб, което е било наводнено до тавана

Единственият български кораб за борба с нефтени разливи и за аварийни ситуации "Enterprise", който е оборудван със специализирана техника, оказа решаваща помощ на бедстващия турски кораб "Pazar". 3000-тонният турски кораб с 14-членен екипаж остана на дрейф на 70 мили източно от Варна след подаване на сигнал за помощ поради постъпване на вода в машинното отделение.

"Закарахме на турския кораб трите най-мощни помпи, с които разполагаме" каза изпълнителният директор на компанията, чиято собственост е "Enterprise" Георги Бонин.

"Това, че "Enterprise" е спасителен кораб, подготвен за реагиране в подобни ситуации, беше от ключово значение. Цялата предна нощ се борихме с големите вълни и двата кораба – нашият и турският - постоянно бяха борд до борд. Имаме нанесени повреди, но изпомпахме голямо количество вода от машинното отделение на турския кораб, което беше наводнено до тавана. Вчера от Турция изпратиха техен влекач – Marine Tug 1, на който вечерта предадохме бедстващия кораб. Ако не бяхме ние, турският кораб щеше да е потънал", разказа още Бонин.