Изложбата "Свети Лука" – 93-ма автори от различни поколения

Варна Лайф

18-10-2015, 11:19

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Експозицията обединява живопис, скулптура, графика, дигитално и приложно изкуство

93-ма творци от различни поколения представя ежегодната представителна изложба на варненските автори, посветена на светеца Свети Лука - покровител на художниците. Сред участниците са утвърдени творци, които презентират варненската художествена традиция в национални и международни форуми, вече разпознаваеми автори от младото поколение и автори, които все още нямат дебюти със свои самостоятелни изложби.

Живопис, скулптура, графика, рисунка, дигитално и приложно изкуство, обединява експозицията, чието официално откриване е на 20 октомври в Градската художествена галерия. Представени са творби с различни концептуални и тематични търсения, различни изразни средства и художествени техники, жанрове и сюжети. В пространството на изложбата присъства творба на Ангел Атанасов /1921-2014/, художник-фигура на варненската художествена школа, дългогодишен член на Управителния съвет на Сдружението на художниците във Варна.

Християнската традиция счита Св. апостол и евангелист Лука за първия иконописец, изографисал две икони – на Пресвета Богородица с Младенеца и на Светите апостоли Петър и Павел. По този начин поставя началото на църковната икопис, която отстоява изкуството като духовна и естетическа същност.

Дружеството на варненските художници е основано на 16 юни 1943 г. – Деня на Свети Лука – патронния празник на художниците в сградата на Мъжката гимназия с пръв председател Стефан Гадуларов като организация на професионален принцип с 27 членове. На 9 януари 1944 г. се открива първата изложба на Дружеството в залата на Еврейския дом в присъствието на кмета на Варна Петър Стоянов. Следват реализирането на множество общи художествени изложби и изнасяне на беседи в областта на изкуството. С историята на Дружеството на ходожниците-Варна е свързан Константин Щъркелов, които подкрепя кауза за създаване на постоянна галерия.