Непълнолетните обирджии ще бъдат задължени да работят

Животът

17-10-2015, 13:26

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Специално обучени съдии ще прилагат новото законодателство

Държавата - с нов закон за детското правосъдие. Вместо да влизат в затвор или поправителен дом, непълнолетните обирджии ще бъдат задължени да работят и да възстановят нанесените щети.

Специално обучени съдии ще прилагат новото законодателство, което до края на месеца ще бъде внесено за обсъждане в парламента, съобщава bTV.

Ако откраднеш, да отидеш на работа. При това точно при човека, от когото си крал. Така с труд да изкупиш вината си - това е един от принципите, заложен в новия закон за детското правосъдие. "Най-строгите наказания и сега са в НК и са пробация и лишаване от свобода. Нашата идея е обаче те да се налагат във възможно краен случай", обясни зам.-министърът на правосъдието Виргиния Мичева-Русева.За първи път у нас в закона се разписват и специални мерки, които да ги отклонят от престъпните навици. Посещения при психолог, задължително обучение или труд в социална институция са част от правилата, разписани в новия закон. За първи път с него се въвежда използването на така наречените сини стаи за разпити на деца."Ние не можем на този етап да си позволим създаването на детски съдилища, както има в други държави, но първата крачка може би към специализация е съдии със специална подготовка, специално обучени, да работят с децата", коментира председателят на Окръжен съд – Варна Марин Маринов, цитиран от bTV.По новия модел вече заработиха обучените съдии във Варна, Пловдив и Козлодуй. А законът се очаква да бъде гласуван от парламента до края на годината.