357 жени се прегледаха безплатно за рак на гърдата

Архив Варна

16-10-2015, 16:48

Снимка:

ПП ГЕРБ-Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Доц. Лидия Маринова отчете свършеното в сферата на здравеопазването

357 жени от Варненска област преминаха през безплатни профилактични прегледи и консултации за рак на гърдата. Прегледите, които се извършваха от доц. Христина Попмихайлова в продължение на четири дни в ДКЦ 1 "Света Клементина", се проведоха под патронажа на д-р Лидия Маринова, кандидат за общински съветник на ПП ГЕРБ.

"Дамите се подложиха на мамографски преглед и им бе разяснена схема за последваща профилактика. По време на прегледите бяха открити няколко образувания, които се нуждаят от оперативно лечение", сподели д-р Лидия Маринова.

Тя акцентира, че здравеопазването ще продължава да бъде водещ приоритет в работата на община Варна. Д-р Маринова припомни, че само за две години общинският бюджет за здравеопазване е бил увеличен с повече от 2 млн. лв. "За общинските лечебни заведения бе закупена апаратура, чиято стойност е над 1 млн. лв. За дофинансиране на закупуването на линеен ускорител и довършителни ремонтни дейности по бункера – мястото, където е разположен ускорителят, бяха заделени над 2 млн. лв.", изтъкна Маринова.

Тя добави, че общината е финансирала 7 профилактични програми, насочени към деца и ученици. "Варна е единственият град в България, който обезпечава на 100 % училищата с лекари и медицински сестри и подсигурява почасово обслужване на детски градини и ясли с лекари. Варненските лекари и медицински сестри в детските учебни заведения получават едни от най-високите трудови възнаграждения за медицинските специалисти, ангажирани в детско и училищно здравеопазване у нас", каза още тя.

Кандидатът за общински съветник, акцентира и на факта, че Дирекция "Здравеопазване" при община Варна се е преборила успешно за храненето на дечица в детски градини, детски кухни и ясли със специфични потребности. "Имам предвид децата, които имат различни заболявания или алергии", уточни Маринова. Те получават подходящи храни, като за тях се готви отделно. Д-р Маринова коментира, че направената по предложение на общината промяната на чл. 102 от Закона за лечебните заведения, която бе гласувана в НС, ще даде възможност всички основни ремонти на общинските заведения да бъдат финансирани. "Досега се разрешаваше единствено финансиране на основен ремонт с преустройство", припомни тя.

Д-р Лидия Маринова разясни, че община Варна е сред малкото в страната, които работят по Програма за финансиране на инвитро процедури. В резултата на това всяка година се заделят по 100 000 лв. за двойки с репродуктивни проблеми, като до момента, в рамките на 1,5 г. по тази програма са се родили 5 бебета. Кандидатът на ПП ГЕРБ направи важно уточнение във връзка с отправените към общината критики относно предстоящото закриване на практиките на лични лекари, които не са зачислени на специализация.

"Това ще създаде проблеми, тъй като хиляди пациенти ще останат без обслужване. Наскоро бе отправен упрек към общината, че ресорният зам.-кмет трябва да реши проблема. Общините обаче нямат никаква нормативна възможност да решават проблеми със специализацията на личните лекари. Това е ангажимент на Министерството на здравеопазването, БЛС и НЗОК", категорична бе д-р Маринова. Тя внесе яснота, че личните лекари са регистрирани като еднолични търговци и по никакъв начин не са подчинени на общините. "За да улесни работата им, община Варна не е променила размера на наема, който те заплащат за използване на общински лечебни заведения. Той е 10 % от определения наем за използване на общински обекти", заключи педиатърът.

Кандидатът на ПП ГЕРБ за районен кмет на "Владислав Варненчик" Николай Костадинов пък се срещна с потомци на първите заселници на "Владиславово". На срещата присъстваха и кандидатите за общински съветници Марица Гърдева, Жельо Алексиев, Ваня Вълчева, и Сашо Димитров.

Потомствените жители на квартала поискаха от кандидатите да им окажат съдействие за приемане на ПУП на ІІІ и ІV микрорайон. Те потърсиха помощ и тносно разрешаването на сериозните инфраструктурни проблеми в новите селищни образувания "Ментеше" и "Балъм дере". Хората изразиха надежда, че новият кмет на района ще създаде работещ и отворен към хората екип.

Николай Костадинов увери присъстващите на срещата, че големите инфраструктурни проекти, които вече видимо променят "Владиславово", ще бъдат завършени в най-кратки срокове. И акцентира, че скоро ще започне преобразяването на всяка една улица в района и промяната ще стигне до дома на всеки гражданин.