Миглена Темелкова: Балнеология и култура превръщат Варна в целогодишна дестинация

Туризъм

16-10-2015, 12:37

Снимка:

Предизборен щаб АБВ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От АБВ готвят Стратегия за възраждането на балнеологията

Минералните извори на Варна, които до момента не се използват пълноценно, са резервът за разширяване на туристическия сезон до целогодишен, смята кандидатът за кмет на ПП Алтернатива за Българско Възраждане доц. д-р Миглена Темелкова. Това е природен ресурс, с който Варна може да бъде конкурентноспособна на международния пазар. В програмата на партията сме предвидили разработването на Стратегия за възраждането на балнеологията на територията на общината и превръщането й в основен акцент на туристическия продукт, който градът ни предлага на туристите. За целта ще направим допитване до всички браншови организации, които имат отношение към туризма, за да се вземат предвид всички идеи, които биха помогнали за превръщането ни в морска столица на модерната балнеология, сподели доц. Темелкова.

Богатият културен календар на Варна според нея е другият неизползван до край потенциал за разширяване на туристическия сезон. Градът ни реализира повече от 30 фестивала, има достатъчно зали, културни обекти, музеи, архитектурно наследство, които могат да бъдат ангажирани с привличането на интереса на чуждестранните и български туристи. Удължаването на туристическия сезон ще позволи повишаване броя на заетите в туризма от 12 на 20 процента. Това ще доведе до повишаване нивото на заетите лица, повече доходи за хората и повече данъци за общинската хазна, казва доц. Темелкова.

За да има резултат от всички усилия на бъдещия екип за постигането на целогодишен туристически сезон, екипът на Миглена Темелкова предвижда агресивна общинска реклама на туризма в региона на международния пазар. "До момента представянето на Варна на туристическите борси явно не е достатъчно добро, след като бранша отчита спад в последните години като тази той е сериозен – между 20 и 30%", категорична е доц. Темелкова.

Преди това обаче ще трябва да се положат сериозни усилия за подобряване на съществуващата туристическа инфраструктура и развитието на нова. "Трябва да се проведат разговори с изпълнителната власт за отпускането на средства за ремонт на панорамния път към Златни пясъци, който от години е затворен заради свлачище. Нужно е и разбиране от страна на представителите на туристически фирми и агенции, че политиката за привличане на почиващи трябва да е единна, за да даде бърз и траен резултат", смята кандидатът на АБВ за кмет на града доц. д-р Миглена Темелкова.