Весели избори в половин България

Новините

16-10-2015, 07:42

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Над 10 са случаите, в които бюлетината за кмет, за общински съветници или за националния референдум може да бъде невалидна

В доста градове ще е весело на изборите, защото пиенето ще е разрешено. В големите като Пловдив, Варна и Стара Загора ще пазят поведение, след като кметовете, които се борят за втори мандат, забраниха алкохола. Изключение правят София и Бургас. Продажбата и консумацията на алкохол в София ще бъдат разрешени на 25 октомври (неделя) - деня, в който ще се проведат местните избори и референдума за електронното гласуване у нас. Забрана за спиртни напитки няма да има и в събота, когато е денят за размисъл, съобщиха от Столичната община. Мотивът - семейни тържества и сватби.

Засега е ясно, че на 25 октомври в София ще се оженят 10 двойки. В изборния ден забрана за алкохол, включително и бира, все пак ще има, но само в училищата, където са изборните секции. Няма да може да се пие и в районите около тях. "Изборите винаги са били празник и затова забраната на алкохола е безсмислена. Хората са свикнали да се събират в този ден и да бистрят политиката и местните си проблеми", казаха от по-малките общини. Кюстендил е пионер в отмяната на отживелицата и тази година отново позволява на гражданите си да се веселят. "Оставяме всеки да решава сам и въпрос на съвест е дали ще пиеш и ще отидеш до урните", каза и.д. кметът Светослав Василев.

В близката Дупница обаче ще стоят на сухо. Същото е положението и в Търговище и Разград. В Търговище мотивът е, че и да има забрана, никой не я спазва, но в Разград са загрижени за обществения ред. В Лом ще гледат тъжно към съседите от Монтана, които ще могат да пият на 25 октомври. В Чепеларе ще се веселят и мотивът е, че вече имат опит. "Видя се, че на евроизборите, когато алкохолът беше разрешен, всичко мина спокойно и без ексцесии, така че не виждам причина да го забраняваме сега", каза и.д. кметът Боран Хаджиев.

Алкохолната забрана обърка плановете на много младоженци. В Шумен и Варна няма заявена нито една сватба в деня на изборите. Причината е, че трябва да се иска разрешение от общината да се сервират напитки на гостите. Само три двойки от Пловдив са решили да се бракуват на 25-и. И трите сватби обаче са вечерни, въпреки че са в неделя. Причината е, че пиенето в града ще е забранено само до 20 ч. Само на погребения може да се пие безпроблемно, защото това е ритуално събитие, което не може да се предвиди и заяви в общината."По традиция продавачите на гласове не се сдържат и тръгват да харчат парите веднага след вота. Оборотът на магазините се вдига рязко в почивния ден, заведенията се пълнят", признаха от малка община в Западна България.

Над 10 са случаите, в които бюлетината за кмет на община, на населено място или район, за общински съветници или за националния референдум може да бъде невалидна. Това става ясно от указанията на ЦИК до секционните комисии, които броят и отчитат резултатите от изборите.
Гласът ви за местна власт ще е недействителен, ако бюлетината, която имате, не отговаря на образеца, одобрен от ЦИК. Целта е да не се внасят бюлетини отвън. Вотът няма да се зачете и ако номерът в ъгъла на вашата бюлетина не съвпада с номер от кочан с бюлетини, откъдето книжата се откъсват.

Всяка валидна бюлетина трябва да има два печата - единият се слага преди да влезете в тъмната стаичка, а вторият - след като сте сгънали бюлетината, без да се вижда вотът ви. Без два печата вотът е недействителен. Гласува се само със знаци Х или V. Задължително е вотът да е отбелязан с химикалка, пишеща в синьо. Знак с друг цвят прави гласа ви недействителен. Вот за повече от една партия, коалиция или кандидат или липса на отбелязано гласуване също не се отчита при броенето на гласовете.

По бюлетината не може да има други знаци освен един от двата, с които се изразява вот, припомнят още от ЦИК. За съветници трябва да внимавате - ако няма отбелязан вот срещу номер на листа със съветници, а само в кръгче за преференция, бюлетината отново не се отчита. Ако преди да пуснете бюлетината в урната бъде откъснат контролният й номер и пуснат в отделна урна, гласът също е недействителен. За референдума за въвеждане на електронно гласуване е важно бюлетината да е задължително в плик, за разлика от бюлетините за местни власти, които се сгъват по определен начин и така се пускат в урната, казват още от ЦИК. Забранено е снимането или показването на отбелязан вот - при това нарушение губите право да пуснете валидна бюлетина.