Най-слабото лято за туризма от 8 години

Туризъм

16-10-2015, 07:24

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дялът на туристите от Стария континент се е понижил до 50 на сто

Лятото на 2015 година е най-слабият сезон за туризма в България от осем години насам. Това отчетоха вчера от Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти (АБТТА). "От приемането ни в Европейския съюз до днес дялът на европейските туристи всяка година намаляват", съобщи вчера председателят на асоциацията Байко Байков.

За тази година към август спадът е 10% и то за сметка на европейските пазари. Дялът на туристите от Стария континент се е понижил до 50 на сто. За сравнение, през 2007 година този дял е бил 75%. Друга тревожна тенденция е, че туристическият сезон у нас се е скъсил сериозно и основната маса гости идват само в периода от средата на юли до края на август.

Драстичен отлив на туристи за посочения период имаме от съседните ни страни Гърция и Румъния, които в други години регистрират сериозни ръстове в туристическите посещения. Сериозен ръст на туристите от Турция – с 40%, отчитат от асоциацията. Експертите очакват много добър зимен сезон заради интереса на комшиите.