Решават проблемите с водоснабдяването в "Аспарухово"

Мисия Варна

15-10-2015, 12:09

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Милена Стефанова

Всичко от Автора

Подменят по нов способ водопровода от ул. "Девня" до езерото до края на годината

Водопроводът, осигуряващ вода за "Аспарухово", "Галата" и Звездица, трябва да бъде подменен до края на тази година. Става въпрос за участъка от ул. "Девня" до Варненското езеро, уточни управителят на ВиК-Варна Валентин Вълканов, който заедно със заместник-кмета по инфраструктурата Христо Иванов инспектира на място как върви работата.

Подмяната на клона от главния водопровод, захранващ с вода южните квартали, е започнала още преди 6-7 години. Тогава са подменени тръбите, минаващи под езерото и отиващи към острова. Сега се продължава със следващия етап.

Подмяната в участъка ул. "Девня" – Езерото ще се направи безизкопно, тъй като няма как да се мине под жп-линиите, обясни Вълканов. По думите му досега в България не е използван подобен способ. Предвижда се да бъдат поставени две полиетиленови тръби, които ще бъдат сложени в стоманени такива по специална технология.

Инвестицията за този участък е в размер на 2,3 милиона лева, които са осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Общата стойност на проекта е около 5 милиона лева, като намеренията на общината са догодина да кандидатства отново за финансиране от МРРБ.

Докато траят ремонтните дейности, "Аспарухово", "Галата" и Звездица няма да остават без вода, тъй като ще се ползва досегашното трасе. След приключването им пък се очаква повече да няма проблеми с водоснабдяването в района, в който най-често има аварии. Оказа се, че повреда е възникнала и днес.