"Родителски срещи в бар", или да поговорим за алкохола

Животът

14-10-2015, 12:48

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Тази година кампанията е подкрепена от МОН и ще се проведе в още 4 града - Враца, Пловдив, Варна и Бургас

"Родителски срещи в бар" срещу употребата на алкохол от непълнолетни. Кампанията за ранна превенция на пиенето събира учители, родители и психолози, информира bTV.

Тази година кампанията е подкрепена от МОН и ще се проведе в още 4 града - Враца, Пловдив, Варна и Бургас.

Проучвания показват, че за първи път учениците посягат към чашката още на 13 години. Национално проучване между ученици от 10 до 19 години показва, че над 60 процента са опитвали алкохол. В това число - бира, вино, концентрат и др.

Процентът на момичетата, употребили алкохол поне веднъж е малко по-висок от този на момчета у нас. А средната възраст за първа употреба на алкохол е 13 години.

Близо половината от анкетираните употребяват алкохол "от време на време". Най-висок е процентът при 17 и 18-годишните - над 70 на сто.

В столичното 32-СОУ започва така наречената "Родителските срещи в бар". "Темата за алкохола не бива да е табу, а да се обсъжда и да се отговаря на въпроси", каза училищният психолог Яна Алексиева. Според нея е важно да се започне от ранна възраст и поради тази причина срещите ще се провеждат и с родители на деца от четвърти клас.