Назначават над 1000 нови полицаи

Новините

14-10-2015, 07:11

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изявлението на Бъчварова идва ден, след като финансовият министър отряза МВР за 21 млн. лв за обезщетения и заплати

Най-малко 1000 нови полицаи ще бъдат назначени, обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова относн административната реформа на МВР. Изявленито на министъра идва ден, след като финансовият министър Владислав Горанов отряза МВР и отказа да отпусне исканите от министерството 21 млн. лв за обезщетения и заплати.

На въпрос за изплащането на обезщетенията на служителите, които напускат МВР, в размер на 20 млн. лева Бъчварова отговори, че това не са пари на министерството, а са средства, които по закон се дължат на служителите. Този регламент не може да се променя със задна дата. Трябва да се уточни заедно с финансовото министерство по каква схема ще се изплащат тези суми.

Бъчварова коментира и скандала с лидера на "Атака" Волен Сидеров от преди няколко дни, при който Сидеров и депутатът от "Атака" Десислав Чуколов в нетрезво състояние предизвикаха среднощна проверка за продаване на наркотици и цигари без бандерол в клекшоп в центъра на София, при което според свидетели са се държали грубо със собствениците на магазина и с пристигналите служители на реда, пише Offnews.

Не приемам такова отношение, смятам, че е недопустимо, и обществената реакция трябва да бъде такава, защото не можем да изискваме от полицията да си изпълнява задълженията и да имаме такова отношение към органите на реда. Става въпрос за отношение към институция и към държавност, подчерта вътрешният министър.

Депутатският имунитет е, за да може да защити депутатите при изразяване на свободно мнение по важни въпроси, а не за да ги пази когато нарушават законите. Затова мисля, че беше правилно искането на главния прокурор за снемане на имунитета и за разследване на този случай. Не ми се иска тази история да се тълкува като лични взаимоотношения. Имаме казус и по него трябва да имаме принципно отношение, коментира тя.