Ученици "простират" изкуство във Варна

Варна Лайф

13-10-2015, 17:42

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Проектът се провежда два пъти годишно в над 80 страни в цял свят

Варна ще се включи за първи път в международната културна инициатива "Голямото пране". Проектът, създаден по инициатива на френската скулпторка Жоел Гонтие, се провежда два пъти годишно в над 80 страни в цял свят. Идеята на създателите е да се изградят социални връзки чрез творчество. Необходимо е само едно въже, щипки за пране и арт продукции (рисунки, колажи и др. във формат A4), които да бъдат подчинени на обща тема.

Тази интересна инсталация се прави на обичайни и не толкова обичайни места - улици, площади, плажове, кметства, библиотеки, болници, социални центрове, читалища, детски градини и училища. Есенното издание ще премине под мотото "С главата надолу". Основната концепция на събитието е да обедини хора в различни точки на света, в един и същи ден чрез изкуство и интерпретация на обща тема.

"Битката на "Голямото пране" е като тази на Давид и Голиат – малки късчета изкуство, прострени в градини, дворове и училища по целия свят, засягащи въпроси, за които рядко мислим – кой ли има време за такава утопия? Може би затова и избрахме тази тема – пространство отделено на инакомислието, което ни движи напред и ни вълнува". – така организаторите обобщават посланието на инсталацията.

Събитието ще се проведе на 15 октомври в Международно френско училище "Шарл Перо" в курорта Св. Св. Константин и Елена, където рисунките ще бъдат изложени на въже, свързващо двете сгради на училището. Учениците са подготвили рисунки и очакват всички останали творци на морската столица, за да "прострат" заедно своите творчески светове, обърнати "С главата надолу".