Финансовият министър ще санкционира министерства

Парите

13-10-2015, 07:20

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

МВР няма да получи исканите 21 млн. лв., ако не се реформира

Две седмици преди да стане публичен проектът на бюджет за 2016 г., финансовият министър Владислав Горанов отвори два фронта срещу администрацията. Министерствата, които не са направили заложените за тази година 10% съкращения на разходите, ще бъдат санкционирани. МВР пък няма да получи исканите още 21 млн. лв. за обезщетения на пенсионирали се полицаи, ако не се реформира системата, закани се Горанов вчера.

Нови изисквания за съкращаване на харчовете на ведомствата за персонал за 2016 г. няма да има, но министърът настоява да се изпълни заложеното орязване от 10 на сто за тази година. За тези, които не успеят, ще има санкции, каза Горанов, без да уточнява как точно ще накаже колегите си. "Ще продължим да настояваме заложените нива от тази година да бъдат запазени, тоест нова стъпка на намаление няма да има. Аз ще се чувствам удовлетворен, ако вместим системите върху тазгодишните лимити", обясни министърът, но успокои, че няма да остави чиновниците без заплати. "Заедно с премиера снощи имахме дълги дебати как ще приключи 2015 г. Няма да оставим хората без заплати, но това няма да остане и безнаказано за съответните административни ръководители, които не са направили движение в някаква посока", закани се Горанов. Всъщност министерствата, които спазват заложените параметри в бюджета за тази година, са много малко, а в редица разходите не само не намаляват, а растат. Както "Сега" писа, само четири структури - социалното министерство, министерството на околната среда, ДАНС и Министерството на отбраната - изпълниха заложеното в бюджета. Като цяло обаче, вместо да намаляват, разходите на ведомствата се увеличават. Излиза, че финансовият министър трябва да накаже себе си, защото и самият той не е спазил изискването на собственото си ведомство.

Министърът се закани да реформира системата на МВР и през бюджета, ако се наложи. Горанов заяви, че няма да отпусне исканите от МВР нови 21 млн. лв. за изплащане на обезщетенията на пенсионираните полицаи, ако не се направи прекатегоризация на служителите на ведомството. "Няма да им дам. Аз съм поставил едно условие към колегите от МВР, което те упорито отказват да изпълнят, въпреки че е твърде логично. Аз продължавам да смятам, че тези, които могат да бъдат набити на улицата, примерно през уикенда, трябва да бъдат първа категория, тези, които стоят на бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория, така както и министър-председателят примерно", коментира Горанов.

Около 6000 чиновници във ведомството трябва да преминат от първа в трета категория, но това означава да им бъдат отнети привилегиите на ранното пенсиониране и обезщетението от 20 заплати. "За съжаление все още не виждам движение в тази посока, дори се изкушавам с бюджета да иззема инициативата за нормативни промени в тази посока", каза той. Намеренията на кабинета за провеждане на пенсионна реформа в сектор "Сигурност" обаче доведоха до напрежение сред служителите и протести. Ръководствата на силовите ведомства имат срок до януари да предложат диференциране на длъжностите, които могат да се възползват от ранното пенсиониране.

Горанов вижда още резерви в сферата на отбраната и съдебната власт. "Това са системи, които могат да бъдат оптимизирани, но по една или друга причина години наред нищо не се случва", заяви той.

ДОБРИ НОВИНИ

Финансовият министър заяви, че догодина няма да има общо увеличаване на заплатите в бюджетния сектор. За работещите в системата на образованието и в социалната сфера обаче се залага ръст на заплатите в бюджета за 2016 г. Няма все още конкретни числа - с колко ще се увеличат възнагражденията в тези две сфери. За учителските заплати до края на годината ще има и 20 млн. лв. като бонуси. Служителите на социалните агенции - по заетостта, за социално подпомагане и в Националния осигурителен институт - са на опашката по възнаграждения спрямо колегите си от другите министерства. От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени по швейцарското правило, но след актуализираната макроикономическа прогноза ще стане ясен процентът. От НОИ залагат 2.6% увеличение. Горанов заяви, че се обмисля и увеличението на минималната заплата за 2016 г. Според тригодишната бюджетна прогноза възнаграждението трябва да стане 420 лв.