Стотици варненки се преглеждат безплатно за рак на гърдата

Животът

12-10-2015, 17:05

Снимка:

ПП ГЕРБ-Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

У нас ежедневно заболяват 9 жени, сочи статистиката

Стотици жени от Варна се възползват от възможността да преминат безплатни профилактични прегледи и консултации за рак на гърдата. Прегледите са под патронажа на д-р Лидия Маринова, кандидат за общински съветник от листата на ПП ГЕРБ.

Традиционната инициативата, която се провежда в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата, е провокирана от големия интерес от страна на жените в областта. Прегледите стартираха днес и ще продължат до 15 октомври. Извършва ги доц. д-р Христина Попмихайлова от София. Тя е рентгенолог със специалност мамолог, открила е първия кабинет с мамограф към катедрата по ренгенология в Медицинския университет във Варна.

Прегледите се извършват от 10 до 13 часа в кабинета на управителя на ДКЦ 1 "Света Клементина" д-р Иван Иванов (ст. 205, на втория етаж). Дамите, които вече имат правени изследвания от мамограф, е желателно да носят актуална мамография.
"Доц. д-р Христина Попмихайлова е водещ специалист в областта. Тя ще извършва безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата четири дни", каза д-р Лидия Маринова. И акцентира, че профилактиката на това заболяване е изключително важна, тъй като 25 % от жените в България страдат от рак на гърдата.

"Именно ракът на гърдата е втората причина за смърт при жените от злокачествени заболявания. Най-често заболяването се проявява след като жената навърши 40 г., но за съжаление възрастта все повече пада. Профилактиката е важна, защото има много доброкачествени заболявания, но някои от тях в значителен процент могат да се изродят с течение на времето", коментира кандидатът за общински съветник от листата на ПП ГЕРБ д-р Лидия Маринова.

Доц. д-р Христина Попмихайлова разясни, че в различните континенти карциномът на гърдата има различна география: "В Европа най-честият карцином е в декадата от 40 до 50-годишна възраст и трябва ежегодно да се правят мамографски изследвания с монограми, а не с ехограф". Попмихайлова добави, че когато навърши 50 г., всяка жена трябва да преминава през мамография на една или две години.

"Монографското изследване може да бъде направено и в пубертета, особеното когато се формират млечните жлези при момичетата", препоръча доц. Попмихйлова. Тя бе категорична, че здравето на жената е в нейните ръце. На първо място в онкологията при жените е ракът на гърдата, а не на матката, каза специалистът. И огласи статистика, която наистина е стряскаща. Тя гласи, че ежедневно у нас 9 жени се разболяват от рак на гърдата, т. е. 3000 представителки на нежния пол годишно биват засегнати от коварното заболяване.

"Не можем да не се борим за редовни мамографски профилактични прегледи. Ще ви кажа, че в страни, където са правени мамографски скрининги, смъртността от рак на гърдата е намаляла от 15 до 30 на хиляда. На скрининги в Холандия, Швеция и Щатите след 13-14-годишно проследяване се наблюдава висок процент намалена смъртност. Не ни остава нищо друго освен да апелираме да се извършват редовни профиликтачни прегледи", каза още доц. д-р Христина Попмихйлова.
Специалистът сподели, че има случаи, при които, за да стане доловим туморът с ръце, е необходимо да минат две до три години. "А през това време той ще се види ясно на снимка при един мамографски преглед, затова се налагат мамографските изследвания. Над 60 на сто от жените у нас идват за операция, когато вече са напипали бучка", заключи доц. Попмихайлова.