Съд отмени глоба от 16 000 лв. на дядо, връщат му иззети 1,7 тона ракия

Крими

12-10-2015, 07:44

Снимка:

в. Труд

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Пазех ракията за сватбата на внука си. Написах жалба, в която приложих и поканата за тържеството", сподели Христо Рачев

Административният съд във Велико Търново отмени изцяло наложена люта глоба от 16 000 лв. на 82-годишен мъж от великотърновското село Водолей за незаконно произведен домашен алкохол. Освен това магистратите са разпоредили да бъдат върнати на Христо Рачев иззетото количество от 1,7 тона питие, което контролните органи намерили в дома му.
Възрастният човек месеци наред води съдебна битка срещу санкцията. Дядото обжалвал драстичното парично наказание на митниците пред Районния съд във Велико Търново, но магистратите го потвърдили. Старецът не се примирил и оспорил решението и в Административния съд в старата столица.

Христо Рачев се прочу в цялата страна след като митничари и полицаи при съвместна акция открили в мазето му голямо количество ракия. Контролните органи иззели ръждив казан и голямо количество складирано питие в дома на дядото. Съставили му наказателно постановление като го обвинили, че е крупен производител на нелегален алкохол.
"Пазех ракията за сватбата на внука си. Написах жалба, в която приложих и поканата за тържеството", сподели Христо Рачев.

Пред втората съдебна инстанция пък беловласият мъж се оправдал, че домашният елексир е отлежал и тъй като е произведен преди години, следва, че и давността за налагане на санкцията е изтекла. Заради това магистратите са разпоредили да бъде направена експертиза, която да установи колко годишна е въпросната ракия.

"Лице, което не е регистрирано като производител или складодържател не може изобщо да произвежда и съхранява стоки на склад. Такова лице не може и да притежава документи, удостоверяващи начисляването и плащането на акциза, тъй като именно то като производител или складодържател би следвало да ги съставя и държи. Ето защо и такова лице не може да отговаря по чл. 126 от ЗАДС, защото същото няма законова възможност да състави и разполага с редовни книжа за това", са мотивите на съда за оправдателната присъда.

Съдията докладчик по делото Марияна Минкова обаче е подписала решението с особено мнение. Според нея санкция е основателна. Въпреки това становището на Административния съд, с което Христо Рачев е оневинен и освободен от глобата е окончателно и не подлежи на обжалване.