"Каръци" - големият победител на "Златна роза"

Варна Лайф

12-10-2015, 00:14

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Клаудия Кардинале с почетен Диплом за великодушния жест на една световна звезда към младото българско кино

Филмът "Каръци" взе голямата награда за пълнометражен филм на фестивала "Златна роза" във Варна. Журито присъди наградата за достоверен разказ за духовната самота и житейска безизходица на младия човек в България. Силно актьорско присъствие и визуални решения. Същият филм взе и Наградата за най-добра женска роля. Изпълнението на Елена Телбис е спечелило журито с цялостно изградения образ със силно и запомнящо се присъствие.

Каръците на Христов отнесоха и Наградата на публиката, Наградата на акредитираните журналисти и Награда на гилдия Критика към СБФД.

Специалната награда на град Варна се присъди на филма "Семйени реликви" със сценарист и режисьор Иван Черкелов. Наградата е за всеотдайността, таланта и кинематографичния перфекционизъм във всички елементи на филмовия разказ. "Семейни реликви" взе и Наградата на Съюза на българските филмови дейци. 

Специалната награда за телевизионен филм се присъди на филма "Бартер" по сценарий Юрий Дачев и Атанас Киряков, режисьор Атанас Киряков, за умението да постига емоционално въздействие със аскетични художествени средства.

Наградата за най-добър режисьор взе  Камен Калев за филма "С лице надолу", за майсторския подбор и работа с професионални и непрофесионални изпълнители при изграждането на автентичен и вълнуващ разказ.

Награда за най-добър сценарий отиде при  Марин Дамянов за филма "Събирач на трупове". Веселин Христов  взе Наградата за операторско майсторство за майсторска работа със светлината и визуалните решения, чрез които създава усещане за суша в средата и хората, които я населяват във филма "Жажда". 

Наградата за най-добра мъжка роля се отнесе Стефан Денолюбов за ролята му във филма "Докато Ая спеше", за многопластово изградения образ на изхвърлен от конформисткото време талант. Наградата за пълнометражен дебют се присъди на "Жажда" в лицето на режисьора Светла Цоцоркова.

Журито присъди и два Диплома за индивидуални постижения: Диплом за музика на Калоян Димитров, за филмите "Виктория", "С лице надолу" и "Сняг" и Диплом на Клаудия Кардинале за великодушния жест на една световна звезда към младото българско кино.

Журито на Розата за пълнометражни филми бе в  състав: Председател: Стефан Командарев – режисьор, сценарист и продуцент, носител на наградата "Златна роза" 2014 г. за филма "Съдилището" и членове: Антония Ковачева – филмов критик, директор на Българска национална филмотека, Киран Коларов – режисьор, сценарист и продуцент, Красимир Андонов – оператор и актрисата Янина Кашева.