Избирателната комисия нареди премахване на предизборни плакати

Животът

11-10-2015, 14:30

Снимка:

varnautre.bg/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Кандидати за районни кметове облепили с лика си блокове, огради и трафопостове

Агитационни материали, разлепени на нерегламентирани места констатира Общинската избирателна комисия във Варна. На сайта на ОИК са публикувани две решения, според които афишите с лицата и избирателните номера на кандидатите трябва да бъдат премахнати.

Плакати на кандидати за са разлепени на фасади на блокове, по трафопостове, ел.табла и огради на строителни обекти, установила проверка на ОИК. Двете решения от заседанието снощи касаят агитационни материали на номинираните от „Реформатори и патриоти” кандидати за кметове Георги Илиев („Приморски”) , Александър Монев („Одесос”), Георги Георгиев („Владислав Варненчик”), Боян Георгиев („Младост”), както и на независимия Генадий Атанасов („Владислав Варненчик”). ОИК не се е произнесла за плакатите на двама от кандидатите за кмет на Общината, които също са щедро разлепени по фасади, огради и дървета в града. Най-вероятно причина за това е липсата на официална жалба срещу агитацията, нарушаваща общинската разпоредба. Според заповедта от 24 септември нарушителите са задължени да премахнат сами плакатите от нерегламентираните за това места и подлежат на санкции в размер:
-за физически лица-от 100 – 500 лева.
- за юридически лица – имуществена санкция в размер от 500 – 1 000 лева.
Със заповедта се забранява също използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация, както и поставянето на агитационни материали на партии и коалиции в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение през последните 24 часа преди началото на изборния ден и до края на гласуването. - предизборни плакати да се лепят само на специално определените за това места.

"Първото обещание, което ще изпълня след изборите, е да си изчистя всички плакати с мой лик. Кофичката, шпатулката и - плакат по плакат. Имате думата ми", написа в профила си във Фейсбук Боян Георгиев още на 28 септември.