България обърна Чехия и продължава в следващата фаза

Спорт

10-10-2015, 23:30

Снимка:

LAP.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Утре "лъвовете" и Холандия излизат един срещу друг в директен мач за първото място и директно класиране за 1/4-финалите

България постигна втората си победа на Евроволей 2015, след като победи Чехия с 3:2 гейма (19:25, 25:20, 16:25, 25:19, 15:9) пред близо 10 500 зрители в "Арена Армеец", които отново подкрепяха мощно "лъвовете".

Пламен Константинов заяви след великолепния успех с 3:0 над Германия, че не смее да се зарадва на победата, тъй като е наясно с българския манталитет. И специалистът като че ли бе напълно прав, след като неговите момчета не успяха да повторят представянето си срещу Бундестима и изиграха мач на приливи и отливи срещу чехите. Българските волейболисти обаче демонстрираха страхотен характер и въпреки всичко, успяха да стигнат до драматичния успех в 5 гейма, след като губеха с 1:2.

Капитанът Владо Николов получи почивка, а на негово място започна Николай Учиков. Героят обаче бе Мирослав Градинаров, който влезе в хода на мача и имаше голяма роля за обрата. Първите си минути на Евроволей записаха и Андрей Жеков и Станислав Петков.

Първият гейм започна точка за точка, но силна серия от 6 точки даде аванс от 13:8 за Чехия. Той вече бе 16:9 при второто техническо прекъсване, а до края нашите не успяха да намалят пасива си и загубиха първи гейм на Евроволей след 19:25.

И втората част започна лошо за "лъвовете", които губеха със 7:12 преди да успеят да намалят до 14:16 на техническата пауза. Три поредни точки обаче ни дадоха аванс от 17:16 и до края на гейма по-добрата игра за България бе достатъчна за 25:20 и изравняване в резултата.

Вместо да надградим представянето си обаче, третият гейм започна с 4 поредни точки за чехите. Пламен Константинов пусна за първи път в игра Андрей Жеков, но и това не помогна особено. 8:3 и 16:7 на техническите прекъсвания водеха към успех за Чехия в гейма, а до неговия край Константинов пусна в игра някои от резервните си играчи. В крайна сметка 25:16 за съперника значеше, че България се нуждае от пет гейма, за да стигне до победата.

Четвъртата част не се различи от предишните и също започна трудно, с резултат, движещ се точка за точка. Няколко добри атаки на Ники Пенчев, след което и неговият коварен флот сервис направиха аванс от 16:11, който бе постепенно увеличаван и така след 25:19 се стигна до тайбрек.

В него на паркета имаше един отбор. Българските момчета демонстрираха огромно желание, а то бе гарнирано и с превъзходна игра, която не даде на чехите да си помислят, че могат да се доберат до успеха. Така след 15:9 България узакони втората си победа на Евроволей 2015.

Най-резултатен за успеха бе Тодор Алексиев с 13 точки, 12 отбеляза Миро Градинаров, а Ники Учиков се отчете с 10. Иначе най-резултатен в мача бе Михал Фингер с 18 точки, а съотборникът му Адам Бартош реализира 17.

„Лъвовете“ обаче взеха само 2 точки заради успеха в 5 гейма и така имат 5 точки в актива си. Толкова има и Холандия след изненадващия успех с 3:2 над Германия.

Двата отбора ще се изправят в неделя от 20.45 часа в директен спор за първото място в групата. В 17.45 часа пък Чехия и Германия ще си оспорват третата позиция, която ще донесе продължаване на осминафинал на един от двата отбора.